Annons

Bebisrekord i Växjö

Publicerad 1 mars 2017
Foto: URBAN NILSSON, SMÅLANDSPOSTEN
Foto: URBAN NILSSON, SMÅLANDSPOSTEN

2016 blev ett rekordår för Växjös förlossningsavdelning. Fler än någonsin föddes på avdelningen och babyboomen har fortsätt in i 2017.

Totalt föddes 2260 spädbarn på Växjö lasarett i fjol, vilket var nästan 200 fler än året innan. Avdelningen har i nuläget sex förlossningsrum, vilket är alldeles för lite och lokalerna är underdimensionerade.

Annons

– Det handlar både om det ökade antalet förlossningar men också att hygienkraven ökar. Vi vill helst ha enkelrum med dusch och toalett på varje, säger Anna Malm, avdelningschef och verksamhetschef för förlossningsavdelningen, till Smålandsposten.

Just nu genomförs ett effektiviseringsprogram som går ut på att nyblivna föräldrar ska lämna förlossningsrummet med sin nyfödda så fort som möjligt. Anställda på avdelningen är dock kritiska till programmet.

– Istället för att ta ett steg tillbaka och låta den nya familjen få tid för sig själva ska vi nu träda in för att väga och mäta direkt. Det blir tyvärr lite förlossningsfabrik över det hela, det är inte så vi vill eller har lärt oss att jobba, säger en anställd som Smålandsposten.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons