Annons

Bedrägerier bakom bilbränder

Publicerad 4 mars 2016
Foto: Jonas Andersson, Smålandsposten
Foto: Jonas Andersson, Smålandsposten

Under 2015 fick Länsförsäkringar Kronoberg in 203 stycken skadeanmälningar på grund av bilbränder. Det motsvarar nästan en anmälan om dagen och 53 av dessa inträffade i Växjö.

– Merparten av adresserna är på Dalbo/Araby, berättar David Grann som är utredare på Länsförsäkring Kronoberg till Smålandsposten och fortsätter:

Annons

– Den stora andelen bilbränder drabbar tredje part. Men det finns även de bilägare som själva är delaktiga på ett eller annat sätt, säger han.

Under natten till fredagen inträffade ännu en bildbrand i Växjö, denna gången på Seminarievägen. En bil blev helt utbränd medans ytterligare två blev skadade. Polisen misstänker att branden var anlagd.

Enligt Gavid Grann är bilbränder med ett ekonomiskt motiv ett problem som blir större och större. Bara 14 procent av försäkringsbedrägerierna leder till åtal. Förra året utredde försäkringsbolagen 6 967 fall av misstänkta bedrägerier och hälften av de fall som de lyckades avslöja gällde motorfordon.

Nya mönster bland bilbrännarna har upptäckts i försöken att få ut försäkringspengar. Att sätta fyr på ett fordon som står bredvid sitt eget, för att inte verka vara lika delaktig är en ny trend som växer i hela landet. När ett anmält fall avslås brukar målsägande inte höra av sig fler gånger, något som David Grann ser som ett bedrägeriförsök.

– Är man missnöjd har man möjligheten att få sin rätt prövad och vi välkomnar alltid en granskning av våra utredningar. Men merparten återkommer inte säger han till Smålandsposten.

Charlotte Stjernkvist

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons