Annons
Nöje

Bergman-klassiker på Växjö teater

Ingmar Bergmans tv-serie Scener ur ett äktenskap skapade rabalder och framkallade en skilsmässovåg på 70-talet. Nu sätter teatergruppen Dramatörerna upp den omarbetade pjäsversionen. I centrum står paret Johan och Marianne, som fastnat i ett äktenskap där allt är yta och går på rutin.
– De talar aldrig känslor med varandra, säger huvudrollsinnehavarna Eric Dernegård och Sanne Tegvall.
Publicerad 12 oktober 2017
Foto: Smålandsposten

Erland Josephson och Liv Ullmans som det grälande paret Johan och Marianne räknas som en svensk tv-klassiker. 2009 gjorde Dramatenregissören Stefan Larsson en omarbetad scenversion med Jonas Karlsson och Livia Millhagen i huvudrollerna. Den versionen sätts nu upp av Dramatörerna med premiär på Växjö Teater nästa onsdag.

Annons

– Pjäsversionen är inte lika ångestladdad utan mer tragikomisk.

För Sanna är Scener ur ett äktenskap något av ett drömprojekt.

– Jag är fascinerad av det här med att upprätthålla fasader, att folk ser att ut att ha det på ett visst sätt men att det under ytan döljer sig något helt annat. Särskilt i vår tid med Facebook, Instagram och andra sociala medier där alla vill visa upp en fin fasad.

Pjäsens huvudpersoner Johan och Marianne har varit gifta i tio år och lever i en ytlig relation där det snarare tycks vara tryggheten i rutinen än känslorna som håller dem samman.

– De är fångna i sin relation och pratar aldrig känslor med varandra.

Men så händer det klassiska, en otrohet får fasaden att rämna och ställer allting på sin spets.

– Sanningen kan inte längre sopas under mattan och det blir en maktkamp.

Sanna och Eric, som är ett par i verkligheten, har förberett sig sedan i maj och utlovar en intensiv, förtätad föreställning.

– Publiken kommer dessutom sitta på scenen, mitt i Johan och Mariannes kök. Så det blir en väldigt intim stämning.

Scener ur ett äktenskap ges tre kvällar i rad; onsdag, torsdag och fredag. Pjäsen kan ses som en uppvärmning inför det stundande Ingmar Bergman-jubileet.

Annons

– Nästa år är det 100 år sedan Ingmar Bergman föddes!

Foto: David Färdigh
David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons