Annons

Beslut kring nya stadshuset skjuts upp

Publicerad 17 oktober 2017
Foto: White Arkitekter

Under tisdagseftermiddagen väntades Växjös kommunfullmäktige fatta beslut om att bygga ett nytt stads- och stationshus i centrala Växjö. Men Socialdemokraterna yrkade återremiss, vilket innebär att beslutet skjuts upp till nästa kommunfullmäktige den 21 november.

För att en bli en minoritetsåterremiss krävs det att en tredjedel av ledamöterna röstar för det. I tisdagens omröstning röstade 24 av de 61 ledamöterna för en återremiss.

Annons

Den totala byggkostnaden för det nya stads- och stationshuset beräknas bli 713 miljoner kronor. Växjö kommun, Vöfab och Tekniska förvaltningen ska betala 668 miljoner av dessa och resten kommer från statliga Jernhusen, som äger stationshus runt om i landet. Växjö kommuns hyra beräknas hamna på 35 miljoner kronor per år, vilket enligt den blågröna majoriteten är två miljoner kronor billigare än vad det skulle kosta efter en upprustning av det nuvarande kommunhuset.

Oppositionen med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet anser bland annat att det inte finns ett tillräckligt underlag för att ta ställning kring det nya jättebygget. De har velat se en kalkyl som visar att det nya bygget är billigare än en renovering av det nuvarande kommunhuset. I samband med återremissen har oppositionen begärt kompletterande uppgifter kring byggprojektet.

- Det är viktigt att gå igenom de synpunkter vi fått och komma tillbaka med ytterligare underlag. Projektet berör många och är en stor satsning för Växjö och det är inte ovanligt att så här stora beslut återremitteras, säger Per Schöldberg (C), i ett pressmeddelande.

Planen är nuvarande kommunhuset ska bli 250 nya hyreslägenheter.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons