Annons

Besparingar mot Växjös äldre

Publicerad 14 juni 2017
Foto: Nathalie Alvhäll Lindahl, Smålandsposten
Foto: Nathalie Alvhäll Lindahl, Smålandsposten

Det här är en debattartikel från Tomas Thornell (S), vice ordförande i omsorgsnämnden i Växjö kommun.

Vi har några viktiga val framför oss. Hur vill vi att samhället och välfärden ska se ut? Ska vi satsa eller ska vi spara? Idag så klubbas Växjö kommuns budget och när ni läser detta så har, med stor sannolikhet, den moderatledda majoritetens budget klubbats. Kommunpolitiken är ofta pragmatisk och ofta så diskuterar vi oss fram till lösningar, det är bra. Men ibland så är vi oense, och ofta handlar det då om hur vi ser på välfärden.

Annons

De frågor jag är mest engagerad i är frågor som rör äldre och handikappomsorg. Tyvärr när vi nu har den moderatledda majoritetens framför oss så kan vi läsa att det nu ska sparas 25 miljoner kronor på vår äldre- och handikappomsorg. Redan under 2017 förväntas omsorgsförvaltningen gå med 10 miljoner i underskott. Nu ska man först hämta hem de 10 miljonerna o sedan ska man spara 25 ytterligare miljoner. Detta samtidigt som antalet äldre i samhället ökar. Detta gör mig otroligt ledsen. Växjö kommun har fantastisk personal som jobbar med de människor i samhället som behöver mest stöd.

En av de viktigaste framtidsfrågorna för vården är personalförsörjningen. Just nu ser det inte alltför bra ut och vi har redan idag ett stort behov av utbildad vårdpersonal. Vad gör då den Moderatledda majoriteten, jo man väljer att avsluta den uppdragsutbildning som omsorgsförvaltningen har ansvarat för och man väljer att lägga en besparing på 25 miljoner kronor på omsorgsförvaltningen. Detta är en besparing som riskerar slå direkt mot vår fantastiska personal och indirekt mot våra omsorgstagare.

Det den moderatledda majoriteteten måste svara på är vilka ska springa fortare. Ska vår hemtjänstpersonal springa fortare i trappuppgångarna eller är det personalen på våra äldreboende, som redan nu upplever sin situation som pressad, som ska springa fortare?

När tiderna är tuffa så måste man prioritera och för oss så är valet enkelt. Vi vill inte spara på den välfärd som våra äldre har varit med och byggt upp. Och vi kommer att göra allt vi kan för att så inte blir fallet. Tyvärr så har den moderatledda majoriteten sina ideologiska skygglappar på sig och då är det alltid välfärden som får stryka på foten.

…

Tomas Thornell (S) vice ordförande i omsorgsnämnden

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons