Annons
Nöje

Bilar och båtar förgyller tillvaron för Calle

Att ha en BMW med kupé och en stor träbåt var drömmen för Alvestabon Calle Andersson i unga år. Båda önskningarna blev uppfyllda och i påskhelgen drar han till motormässan på Elmia i Jönköping för att visa upp sin Marieholm Canberra.
– Att åka fram i Göta kanal med en sådan båt är en härlig känsla!
Alvesta • Publicerad 31 mars 2018
Foto: Nadia Hagberg

Calle Andersson är en riktig samlare av naturen, och helst ska det vara mopeder, bilar och båtar eller prylar som hör till dessa farkoster. Magazinet får en exklusiv guidning i hans lilla privata museum, där han bland annat har en klassisk Cykel Master från 1952.

– Det var en cykel med hjälpmotor, en föregångare till mopeden. Just det här exemplaret fick jag på 11-årsdagen av min granne Klas Pettersson. Och den fungerar fortfarande perfekt!

Foto: Nadia Hagberg
Annons

Värdet av att hålla saker i bra skick är något som Calle tagit fasta på. Sin BMW 633 CSi årsmodell 1980 har han exempelvis vårdat ömt. Den har han under de senaste 24 åren i snitt kört 45 mil per år, och då oftast till veteranbilsutställningarna i Ronneby och på Sofiero i Helsingborg.

– Och jag kör aldrig i regn!

Fast till påskhelgen är det båt som gäller. Då är han uttagen att visa upp sin Marieholm Canberra på Elmia-mässan i Jönköping.

– Jag åker upp på skärtorsdagen med båt och dragbil. På kvällen gör jag i ordning båten och sätter upp belysningen. Sedan blir det tre dagars visning från långfredagen till annandag påsk. Mässan beräknas ha mellan 70 000 och 80 000 besökare!

Med sin glänsande fernissa drar båten till sig många blickar, men så har den också 35 lager av lack. Båten, vars trä är äkta mahogny från Honduras, tillverkades 1966 på Marieholmsbruk i Gnosjö kommun. Den är en raritet som numera endast finns i tio exemplar. Med båten har Calle vunnit utmärkelser som Best in show och Bästa ekipage.

– På somrarna brukar jag delta i uppvisningarna i Kinda kanal. Då är det runt 8000 personer längs kanalstränderna. Att komma åkande på kanalen och lattja lite är en härlig känsla!

Fast missöden har inträffat.

– Ja, jag kraschade mot en stenmur härom året, så då blev det en totalrenovering som totalt tog mig 300 arbetstimmar.

Till båten hör också ett par trävattenskidor, en aktivitet som Calle ägnat sig mycket åt i livet och fortfarande inte helt har lagt av med trots stigande ålder.

– Barnbarnen tvivlade på mig, så jag i somras fick jag visa dem att takterna sitter i.

Annons

Förutom Marieholm Canberra så har Calle en annan flytande juvel, nämligen en ruffbåt av märket Archimedes.

– Den är en personlig favorit. Båten tillverkades 1935 och finns bara i fem exemplar.

Vart färdas du med den?

– Den åker jag runt med i Helgasjön på somrarna och i fjol visade jag också upp båten i samband med Nostalgia Festival i Ronneby.

Både bilarna och båtarna är för Calle förverkligandet av en ungdomsdröm. I unga år önskade han sig nämligen både en BMW med kupé och en stor träbåt.

– Jag tänkte, en sån ska jag ha en vacker dag!

Foto: Nadia Hagberg

Som komplement till mopederna, bilarna och båtarna i museet finns Bertil, Alvestas äldsta bevarade skyltdocka.

– Han fanns ursprungligen som skyltdocka på Domus i Alvesta 1967. Sedan kom han i min och mina bröders ägo. Vi döpte honom till Bertil efter en torpare vi kände och har haft med honom på åtskilliga fester och roliga tillställningar genom åren. Han är en trogen följeslagare och hänger självklart med mig upp på Elmia-mässan nu i helgen!

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons