Annons
DEBATT

Billigare att anställa – ett bra första steg

Debattartikel från Företagarnas regionchef Frida Boklund och skattepolitiska experten Patrick Krassén.
Vid årsskiftet får enmansföretag som anställer sin första medarbetare sänkt arbetsgivaravgift. Det är en välkommen förändring som skapar möjlighet till fler jobb– men mer åtgärder behövs för att göra det billigare att anställa.
Publicerad 18 december 2017
Foto: Daniel Svensson, Barometern-OT

Att det blir enklare att starta, driva, utveckla företag har en avgörande betydelse för att Sveriges ekonomi ska växa och att vårt välstånd ska kunna fortsätta öka. Det gäller särskilt små och medelstora företag – för det är i dessa företag som fyra av fem jobb har skapats i Sverige sedan 1990.

När ett litet eller nystartat företag ska fatta beslut om att växa genom att anställa fler, är det förstås många aspekter man som företagare måste väga in. Man tar på sig både risk och ansvar när man anställer, samtidigt som det förstås är både en investering och en källa till glädje att se sitt företag växa.

Annons

Att anställa medarbetare är kostsamt i Sverige, framförallt eftersom arbetskraftskostnaderna är höga. Till stor del beror det på arbetsgivaravgifter och sociala avgifter – skatter som betalas av arbetsgivaren ovanpå bruttolönen. Det är pengar som den anställde sällan får se i lönebeskedet, men som tas ur löneutrymmet. För en lön innan skatt på 10 000 kr har arbetsgivaren i normalfallet redan betalat drygt 3 100 kr i skatt.

Från 1 januari 2018 kommer soloföretagare som anställer sin första medarbetare få en sänkt arbetsgivaravgift, från dagens 31 till strax över 10 procent.  Sänkningen, som även kallas ”Växa-stöd”, har funnits sedan början av 2017, men då bara för enskilda näringsidkare – som mer sällan har anställda i sin verksamhet än andra bolagsformer. Nu omfattas även den första anställda hos soloföretagare med aktiebolag och handelsbolag av skattesänkningen.

Skattesänkningen är ett välkommet steg som gör det billigare för de minsta företagen att anställa. Vissa begränsningar finns dock: sänkningen av arbetsgivaravgiften gäller bara för löner upp till 25 000 kr i månaden, den är tidsbegränsad till 2021, och den anställde måste arbeta minst 20 timmar per vecka i företaget. Trots detta är ”växa-stödet” ett viktigt erkännande av att höga skatter kan utgöra ett hinder för att nyanställa.

Förhoppningsvis kan den insikten leda till att de politiska företrädarna lägger fram fler förslag som gör det billigare och enklare för företag att anställa och växa. Med fler i jobb minskar kostnaderna för arbetslöshet, och skatteintäkterna till vår gemensamma välfärd ökar dessutom. Se där, något att satsa på under valåret 2018!

Frida Boklund, regionchef, Företagarna

Patrick Krassén, skattepolitisk expert, Företagarna

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons