Annons

Billigare parkering för politiker och tjänstemän

Publicerad 24 februari 2016
I ett garage under kommunhuset hyr politiker och tjänstemän parkeringsplats för nio kronor om dagen. Foto: Johan Christensen
I ett garage under kommunhuset hyr politiker och tjänstemän parkeringsplats för nio kronor om dagen. Foto: Johan Christensen

Politiker, kommunala tjänstemän och höga chefer betalar bara nio kronor om dagen för parkeringsplatser. Dessutom slipper de jaga parkeringsplatser när de ska till Växjö centrum. De hyr nämligen garageplatser under kommunhuset till en summa av 275 kronor i månaden, rapporterar SR Kronoberg.

– Jag håller med om att det för billigt och borde ses över, säger Magnus Nykvist på tekniska förvaltningen som ansvarar för uthyrningen av parkeringarna i garaget till SR Kronoberg.

Annons

Växjö kommun planerar att göra om parkeringarna i centrum genom att bland annat avgiftslägga parkeringar som i dag är gratis.

Samtidigt som vissa av hyrestagarna till garaget har gångavstånd till jobbet är det kö till parkeringsplatserna. Hemtjänstpersonal är i stort behov av parkeringsplatser men de har inte fått chansen till att hyra någon plats, eftersom de 70 platserna i garaget inte har marknadsfört.

– Tanken var nog så från början att alla kommunanställda skulle få hyra, men nu är det i huvudsak de som jobbar i huset, säger Magnus Nykvist.

Efter SR Kronobergs avslöjande har kommunstyrelsens arbetsutskott gett Vöfab i uppdrag om att se över parkeringsplatserna. Det tycker att hyran ska ses över och läggas på en marknadsmässig nivå för parkeringsplatser i centrum.

– Vöfab har gjort en helt logisk uträkning av vad en plats ska kosta, men kostnaden bör nu anpassas till en marknadsmässig nivå, säger kommunstyrelsens ordförande Bo Frank (M).

Charlotte Stjernkvist

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons