Annons

Blommande fält i fara

Publicerad 22 mars 2016
Foto: Filip Sjöfors, Smålandsposten
Foto: Filip Sjöfors, Smålandsposten

Det finns risk för att solrosfältet som under flera sensomrar har blommat på fältet mellan Norrtullsgatan och Fagrabäcksvägen i Växjö inte blommar under 2016. Projektet startades av Daniel Ekman på Hofs Livs men har under åren blivit mer och mer kommunalt.

Bo Frank (M), kommunstyrelsens ordförande i Växjö tycker inte att det är skattebetalarnas uppgift att ta över initiativet och söker nu efter andra aktörer. Helst vill han se att någon startar en insamling via crowdfounding.

Annons

– Någon får gärna ta på sig uppgiften. Om Växjöborna uppskattar detta och tycker det är en bra idé så är jag säker på att den som tar på sig uppgiften sätter igång en crowdfounding och kan få in pengar. Finns då intresset så är idén att kommunen skjuter till med 50 procent och då kan solrosfältet fortsätta, säger han.

Gösta Skoglund är projektledare på Miljö Linné. Han arbetar med att försöka få ihop pengar för att så ett solrosfält även i år.

– Jag kontaktade Daniel Ekman eftersom jag ville förvissa mig om att vi verkligen hade solrosor att vandra genom om ett halvår. Då sa han att det var en mycket liten sannolikhet. Då satte jag igång mina grå, säger Gösta Skoglund.

I ett möte dem emellan kom de överens om att hjälpas åt att skaffa fram pengar och processen är redan i full gång.

– Det handlar om att hitta ungefär 100 000 kronor ytterligare. Det fanns pengar men det var inte tillräckligt, säger Gösta.

Att ha ett solrosfält i stan kostar ungefär 200 000 kronor. Enligt Gösta Skoglund är kulturupplevelsen bakom det värd så mycket mera.

– Fältet är spännande för besökare och Växjö visar upp något unikt, att stadsodling inte bara är palsternackor. Det finns ganska gott hopp om att vi ska kunna fixa det här. Men sista punkten är inte satt, vi måste börja prata med näringslivet och det är mitt uppdrag nu, säger han.

Bo Frank hoppas också på att solrosfältet kommer tillbaka. Han ser det som ett test, hur mycket Växjöborna och företagen är beredda att ställa upp.

– Det måste fortfarande finnas ett engagemang för saker och ting och då är tanken att pröva det här med crowdfounding och jag är själv beredd att sätta första hundringen i detta, säger han.

Charlotte Stjernkvist

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons