Annons

Bonussystem ska minska hyrpersonal

Publicerad 21 mars 2017
Foto: Anna-Stina Stenbäck
Foto: Anna-Stina Stenbäck

Region Kronoberg har nu beslutat om en stor satsning som syftar till att bli oberoende av hyrpersonal inom sjukvården. Bland annat vill man höja lönen med upp till 12 000 för alla som arbetar på obekväma arbetstider, samt erbjuda en och en halv månadslön extra till de som väljer att skjuta på sin semester.

– Målet är att bli helt oberoende av hyrpersonal senast 2019 och det här är ett viktigt steg mot att lyckas med det. Det känns bra att kunna presentera ytterligare en långsiktig satsning på våra sjuksköterskor, säger Anna Fransson (S), regionstyrelsens ordförande.

Annons

Tidigare har regionen bland annat satsat på höjd nattindex till 1,4 - vilket motsvarar fyra extra timmar ledigt per arbetad natt för de som varvar dag- och nattpass. Man har även infört servicevärdar för att avlasta vårdpersonalen på avdelningarna. Den nya bonusen införs den 1 maj och gäller för sjuksköterskor som arbetar i dygnet-runtverksamheten.

– Vad det innebär i konkreta pengar beror givetvis på hur mycket obekväm arbetstid man arbetar, men för en genomsnittlig sjuksköterska kan det handla om 8 000-12 000 kronor under en bonusperiod, säger HR- chef Pontus Juhlin.

Beslutet fattades med politisk enighet och oppositionsrådet Suzanne Frank (M) välkomnar satsningarna. Hon menar att moroten med ett extra tillskott i lönekuvertet är helt nödvändig för att lösa personalfrågan inom sjukvården.

– Detta paket är nödvändigt och jag har länge efterlyst ett bättre bonussystem. Vi tappar sjuksköterskor varje dag vilket leder till att hyrkostnaderna skjuter i höjden. Väntetiderna ökar kraftigt och vi har aldrig stängt så många vårdplatser, det är glädjande att det nu blir lite ”action”.

Ann-Stina Stenbäck

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons