Annons

Brister på många förskolor och skolor i Växjö

Publicerad 21 maj 2016
Foto: Lina Alriksson, Smålandsposten
Foto: Lina Alriksson, Smålandsposten

Sovutrymmen och klassrum som saknar branddetektorer, långa avstånd mellan utrymningsvägar och outbildad personal. Det var några exempel på det som Värends Räddningstjänst hittade under sina granskningar på förskolor och skolor i Växjö och Alvesta. Smålandsposten har gått igenom de ungefär 160 protokollen från inspektionerna och hittat att inte ens tio procent av verksamheterna klarar sig helt ut anmärkning.

Flera av förskolorna och skolorna anses ha undermåligt brandskyddsarbete. Bland annat hittade räddningstjänsten att en detektor till det automatiska brandlarmet i ett uterum på en förskola var igentejpat som nu måste "åtgärdas omedelbart". På en annan förskola i Växjö upptäcktes det att ett sovutrymme saknar branddetektorer.

Annons

"Då barnen inte själva kan förväntas utrymma i händelse av brand är det viktigt att personalen får tidig varning", konstaterar brandingenjör Carl-Johan Sjöstrand vid räddningstjänsten i protokollet enligt Smålandsposten. Dessutom måste ytterligare en förskola vidta åtgärder genom att installera larmdon som gör att larmsignalen hörs tillräcklig högt.

På en skola i Växjö var en vägledande utrymningsskylt felriktad och utrymningsplanerna stämde inte med den nya planlösningen. Granskningen visar också att vissa av skolornas personal inte har utbildning i brandskydd och att utrymningsvägar var blockerade.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons