Annons

Byggnader i Växjö kan prisas

Publicerad 28 september 2017

Sedan 1990 har Byggnadsnämnden i Växjö kommun delat ut ett byggnadspris till en byggherre för ett projekt som anses ha god arkitektur och anpassning till platsen. Nu har fyra kandidater till 2017 års byggnadspris nominerats och presenterats.

Den 25 oktober presenteras årets vinnare av Växjö kommuns byggnadspris 2017. Priset består av ett diplom och en minnestavla. I bilderna nedan presenteras kandidaterna och motiveringen.

World Trade Center.
World Trade Center.Foto: Växjö Kommun
Annons

Motivering World Trade Center: WTC är ett iögonfallande nytillskott i staden och utgör med sin placering en ny nod i centrum. Byggnaden har en stark identitet som kontrasterar mot sin omgivning och berikar med sin solida och robusta prägel. Det ger ett kraftfullt uttryck i stadsmiljön och utgör nästan ett monument. Fasaden med trä, glas och sten ger en tålig och vacker yta. Det skapar ett samlat formspråk med en god materialhantering. Byggnaden är resultatet av ett parallellt uppdrag och ett planarbete som prövade 13 våningars höjd, men hänsyn till platsen och kulturmiljön gjorde att man landande i 9 våningar. WTC skapar ett vackert torgrum och angöringsplats i söder, en smal lockande trapp-passage till spåren och, med sina många verksamheter, ett starkt tillskott till stadens kommunikation, flöden och intensitet.

Pär Lagerkvistskolan
Pär LagerkvistskolanFoto: Växjö Kommun

Motivering Pär Lagerkvistskolan: En förskola, grundskola och sporthall för 1000 elever har blivit startpunkten för en helt ny stadsdel utmed Norra Bergundasjöns strand, Bredvik. Projektet har tagit utgångspunkt i trädgårds-stadens ideal och den svenska trästadens traditionella skala. Byggnaden har delats upp efter funktioner med volymer likt klossar på rad, alla placerade runt den gemensamma gården. Varje enhet har fått en egen identitet med variation i höjd, bredd, material och kulör. Ett formspråk som ger en lekfull helhetsupplevelse. En stor satsning för staden och stadsdelen med fokus på hållbarhet, träbyggande, miljöbyggande, stadsbyggande och god livsmiljö

Strandsnäckan
StrandsnäckanFoto: Växjö kommun

Motivering Strandsnäckan: En byggnad som har anpassat sig till platsens förhållande, tagit höjd för en vacker vy över Växjösjön och skapat fantastiska bostäder med stora terrasser alla i västerläge med kvällssol.En slutenhet mot vägen stänger ute buller och skapar en ryggrad för huset. En hög portingång som lockar och leder in på den öppna rumsmässigt intressanta gården. Volymer som rytmiskt trappar i tre dimensioner. En detaljplaneresa från 3 villatomter till 42 bostadsrätter, på samma yta, och viljan att bygga i trä vittnar om förståelsen för vad hållbarhet betyder på riktigt.

Hackan 23
Hackan 23Foto: Växjö Kommun

Motivering Hackan 23: I ett projekt som var resultatet av en idétävling från 1990 har man genom den nya byggna-tionen lyckats tillföra området nya rumsligheter och samtidigt bevara, för området, tongivande och viktiga träd. Stora träd skapar större acceptans till höga hus. Projektet är ett lyckat exem-pel på hur effektivitet, 7 hyresrätter/plan, kan kombineras med estetik, välproportionerade volymer med varierande höjd. De utvinklade fasaderna tillsammans med en tydlig vertikalitet ger huset en vacker siluett. Färgade fönster i trapphall, en parafras på omgivningen, ger husets boende inifrån och de kringboende utifrån en upplevelse av känsla och omtanke.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons