Annons

Byggprojektet som håller tätt

Vid Vallviksvägen på Teleborg bygger nu HSB Sydost 89 bostadsrätter. Totalt handlar det om tre stycken 25 meter höga trähus, som uppförs under ett stort tälttak som håller borta fukten under byggprocessen.– Tältet är en förutsättning när man ska bygga höga trähus av den här dimensionen, berättar Håkan Stjernqvist, VD på huvudentreprenören Dynacon.
Publicerad 24 maj 2017
Foto: David Färdigh
Foto: David Färdigh

Växjö går i bräschen när det gäller bostadsbyggande i trä. Ett av bostadsbolagen som anammat trähusbyggandet är HSB Sydost, som nu bygger 89 lägenheter i Brf Pelarsalen på Teleborg.

– Lägenheterna är uppdelade på tre stycken sexvåningshus. Det första huset blir inflyttningsklart våren 2018, berättar Ulrika Fransson och Lars-Göran Petersson, förvaltningschef respektive projektchef på HSB Sydost.

Annons

Husen blir 25 meter höga med vacker vy över Växjö och byggs med trästomme. För att hålla borta fukten under byggtiden och säkra kvalitén så har man en stor skjutbar tälttak-konstruktioner över hela bygget.

– Att bygga under ett skyddande tält är mer eller mindre en förutsättning när det handlar om höga trähus av den här dimensionen, menar Håkan Stjernqvist, VD på huvudentreprenören Dynacon.

Att bygga med trästomme blir allt vanligare och när det gäller Pelarsalen kommer det även bli tydligt utvändigt.

– Fasaden liksom balkongerna kommer vara helt i trä.

Hur kommer det märkas för lägenhetsinnehavarna att de bor i ett trähus?

– Det blir tystare, mer ombonat och man slipper de hårda betonggolven, säger Emil Ericsson, arbetsledare på Dynacon.

Även arbetsmiljömässigt har trä stora fördelar.

– Ja, frånvaron av hammarslag och betongborrningar innebär en lugnare arbetsmiljö för oss.

HSB Sydost är positiva till träbyggande och planerar en fortsättning i området.

– När de tre husen är klara i Pelarsalen är tanken att bebygga tomten intill.

David Färdigh

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons