Annons
Borås

Säs efter chocksiffran: ”Chansen finns att vi klarar ekonomin i år”

Chocksiffrorna om det kraftiga underskottet i januari för Södra Älvsborgs sjukhus chockar inte dess miljöpartistiska ordförande Göran Larsson alltför mycket.
– Nej, vi kan inte läsa in för mycket i första månadsrapporten. Däremot står det klart att personalkostnaden inte kan öka så här kraftigt, säger han.
Borås • Publicerad 21 mars 2018 • Uppdaterad 22 mars 2018
Om sjukhuset klarar årets ekonomin tillgänglighetskraven lovar regionledningen att de gamla skulderna skrivs av - och sjukhusstyrelsens ordförande Göran Larsson anser att chansen finns.\nOm sjukhuset klarar årets ekonomin tillgänglighetskraven lovar regionledningen att de gamla skulderna skrivs av - och sjukhusstyrelsens ordförande Göran Larsson anser att chansen finns.Foto: Anders Robertsson

BT berättade igår om att uppföljningen av sjukhusekonomin för årets första månad visar på 29 miljoner kronor i obalans gentemot budget.

Något som i kombination med fjolårets dåliga bokslut på minus 71 miljoner väckt farhågor i styrelsen, som nu begärt en rejäl redovisning från sjukhusledningen.

Annons

Göran Larsson tror inte att ekonomin är så uppåt väggarna som januarisiffran indikerar, dock.

– I mars månads delårsbokslut får vi ett mycket bättre mått på hur sjukhuset ligger till med ekonomi och produktion, framhåller styrelseordföranden Göran Larsson (MP).

– Om man lägger ihop samtliga sjukhus redovisning för januari är summan minus 175 miljoner, vilket skulle betyda att sjukhusen i år går back med över två miljarder kronor. Så här finns någon slags skevhet om hur intäkter och utgifter periodiseras.

– Däremot är det en indikation på att vi inte ligger rätt till, och helt klart har inte sjukhuset råd att öka antalet tjänster så mycket som gjorts.

– Så det förändringsarbete som gjorts, till exempel i form av det så kallade RAK, rätt använd kompetens, måste få effekt inne i huset. Och det uppdraget ligger på sjukhusdirektörens bord.

Regionstyrelsen beslutade häromdagen att utdela moroten till sjukhusen att man kan få alla gamla underskott avskrivna vid det här årets slut. Kravet är dock att alla vårdgarantier infrias och 2018 års budget hålls. s

Men ser du någon som helst chans att klara ett sådant beting?

– Jag vill absolut inte avskriva den möjligheten. Vi har ändrat mycket i våra styrsystem för att göra vården effektivare, men naturligtvis krävs att alla, både i det politiska och på sjukhuset drar sitt strå till stacken, betonar Larsson.

Jan LindstenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons