Annons

Chefer slipper åtal efter tvångsgipsning

Publicerad 25 november 2016
Foto: LARS-GORAN RYDQVIST, Smålandsposten
Foto: LARS-GORAN RYDQVIST, Smålandsposten

I oktober år 2014 anmäldes dåvarande verksamhetschef och två läkare på Rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö efter att ha tvångsgipsat och spänt fast en patients armar.

Händelsen uppmärksammades av SVT:s Uppdrag granskning som berättade om klinikens tvångsmetoder på den aktuella patienten som led av allvarliga självskadebeteenden.

Annons

Två år efter anmälan läggs åtalet ner, skriver Smålandsposten. Åklagaren Elena Severin motiverar nedläggningen på följande sätt: "Med hänsyn till de uppgifter som framkommit, bl.a. genom förhör och rättsintyg som upprättats utifrån målsägandens journaler för den aktuella vårdperioden, går det inte att motbevisa uppgifter om att en nöd- eller nödliknande situation förelegat"

Smålandsposten har pratat med överläkaren Magnus Broberg, som var en av de som anmäldes för tjänstefel.

– Det är ett extremt fall och det handlade om att bevara liv, hälsa och funktion med alla till buds stående medel, säger överläkaren Magnus Broberg till Smålandsposten.

Nadia HagbergSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons