Annons
Nöje

Cirkuskonsten fyller 250 år

Cirkuskonsten fyller 250 år, något som kommer firas runt om i världen. I Växjö uppmärksammas jubileet i samband med cirkusparaden och cirkusgudstjänsten den 13 respektive 14 april.
– Då blir det även föreställningar med Cirkus Olympia, berättar Roy Himsel, direktör för Akademin för Cirkuskonstens bevarande i Sverige.
Växjö • Publicerad 7 mars 2018
Foto: Linda Himsel

Den 4 april 1768 i London slog den 24-åriga ryttaren Philip Astley upp portarna till sin hästuppvisning med akrobatiska konster. Det brukar räknas som startskottet för den moderna cirkuskonsten. Succén var omedelbar och snart fick han konkurrens av Charles Hughes, som kallade sin föreställning Royal Circus.

– Därmed var namnet cirkus fött!

Annons

Att det är 250 år sedan som cirkuskonsten såg dagens ljus ska firas runt om i världen. I Växjö kommer cirkusentusiasten och cirkusambassadören Roy Himsel uppmärksamma jubileet i samband med cirkusgudstjänsten på Spetsamossen lördagen den 14 april. Då framträder Cirkus Olympia tillsammans med domprost Thomas Petersson, domkyrkokaplanen Jens Linder, sångaren Björn Elmgren samt Jonas Nilsson med Växjö gospelkör.

– Det är fjärde gången i ordningen som vi kör cirkusgudstjänst här i Växjö. Innan vi återupptog den traditionen hade det inte anordnats någon cirkusgudstjänst i Sverige sedan 1934.

Men redan dagen innan, fredagen den 13 april, blir det cirkusparad på Växjös gator. Att Växjö månar om cirkuskonsten är något som väcker stor uppskattning hos cirkusfolket.

– De berömmer Växjö för att vara en av Sveriges bästa cirkusstäder!

Cirkusarna som besöker Växjö behöver inte betala någon markhyra till kommunen när de är på Spetsamossen.

– Däremot betalar de för vattenförbrukningen.

Men om Roy ska lägga fram något önskemål så är det bättre skyltning till cirkusplatsen.

– Vid infarterna till Växjö borde det stå någon typ av skylt som visar vägen till Spetsamossen. I Ronneby skyltar man tydligt vägen till cirkusplatsen, och kan Ronneby så borde väl också Växjö kunna!

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons