Annons

Cityvärden Petra - en hjälpande hand

Som cityvärd är Petra Balog en hjälpande hand i centrum. Under sina dagliga vandringar vägleder hon besökarna till allt från hotell och restauranger till Migrationsverkets lokaler. Det blir många möten, och de stora snackisarna just nu är stadshuset och förändringarna vid stationen.
– Diskussionerna lär fortsätta 2018. Människan är ju ett vanedjur, så nu när det blir stora förändringar på stationsområdet blir det många frågor.
Publicerad 2 januari 2018
Foto: Nadia Hagberg

Magazinet tar en vandring på stan med cityvärden Petra Balog, som varje dag finns till hands på stationsområdet och i övriga centrum för att svara på frågor och hjälpa besökare till rätta.

Någon frågar om vägen till hotellet, andra undrar från vilken perrong tåget går och några vill ha hjälp att ta sig till Migrationsverkets lokaler.

Annons

Förutom ren service så finns det även en viktig social funktion i uppdraget som cityvärd menar Petra.

– Det är många, särskilt äldre människor, som kommer fram och vill prata om allt mellan himmel och jord. I det här jobbet får man ta del av många livsöden.

Vissa personer bär på frustration och då händer det att cityvärdarna får klä skott för ilska som egentligen är riktad mot andra. Men Petra betonar att den övervägande majoriteten säger snälla saker.

– 99 procent av dem jag träffar på stan är trevliga!

På Petras väst står det Cityvärd, något som ibland lockar till både bra och mindre roliga skämt. Exempelvis, Hur mycket är du värd? På baksidan av västen står det Ask Me, och ibland får Petra de mest oväntade frågor.

– Det var en tjej som en gång kom fram och frågade mig om vad som är meningen med livet. Först trodde jag att det var ett skämt men hon menade allvar. Då blev jag något ställd. Det var inte just den frågan som jag hade väntat eller förberett mig på.

Som cityvärd får man en direkt inblick i vilka ämnen och frågor som berör och engagerar invånarna allra mest. Bristen på parkeringsplatser och offentliga toaletter är ett ständigt irritationsmoment bland Växjöborna berättar Petra. En av årets stora snackisar är dessutom Stadshuset.

– Många har varit upprörda. De tycker att stadshuset blir för stort, dyrt och fult.

Just stationsområdet är och kommer att vara i fokus framöver. Förändringarna har bara påbörjats och under 2018 rivs det befintliga stationshuset och resecentret flyttar till provisoriska lokaler intill Tegnérkyrkogården. För cityvärdarna kommer detta innebära en ökad närvaro vid stationen.

– Ja, vi räknar med fler frågor och ett ökat hjälpbehov vid stationen. När hela stationsområdet omvandlas så blir det mer oro och frågeställningar, åtminstone inledningsvis.

Annons

Det bästa med uppdraget som cityvärd är enligt Petra att kunna få hjälpa människor i olika situationer.

– Det kan till exempel handla om att bistå en äldre tant som släpar på tre resväskor och som behöver hjälp att komma ombord på tåget. Att göra sådana insatser är något som jag brinner för. Det ger dessutom så otroligt mycket värme och tacksamhet tillbaka.

Efter fyra år som cityvärd är det många som känner igen Petra. I somras kom det fram ett äldre par till henne och sa följande:

– Du känner inte igen oss men vi känner igen dig, för du hjälpte oss när vi var här på besök förra sommaren.

En extra bonus i jobbet är också mötena med kändisar som kliver av tåget.

– Det kommer väldigt många kändisar till Växjö, fler än man tror.

Har du någon favorit?

– Ska jag välja någon så får det bli TV-programledaren Nassim Al Fakir. Han är fantastiskt trevlig.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons