Annons

Cross och tvärs

Den 15 augusti 1769 föddes ett litet knubbigt gossebarn i den lilla kuststaden Ajaccio på Korsika. Inget särskilt med det, speciellt då mamma Letizia sammanlagt satte tretton småttingar till världen. Tja, om det inte hade varit för pojkens namn: Napoleon Bonaparte! Resten är så att säga historia. 248 år senare kom ett nytt gäng nyförlösta och färgglada fransoser till ön - alla med namnet Citroën C3 Aircross.
Korsika, Frankrike • Publicerad 2 januari 2018
Foto: CNP Media

Att Citroën förlagt provkörningen av sin nya småsuv på Korsika har inget med Napoleon att göra utan snarare med öns vägnät. Smala knöliga asfalts-serpentiner som backe upp och backe ner ringlar sig fram längs kusten och genom öns låga vilda buskvegetation. En utmärkt miljö för att snabbt ge ett smakprov på några av C3 Aircross bästa sidor.

Foto: CNP Media

Spektakulär karaktär

Annons

På sätt och vis kan man faktiskt säga att det finns några slående likheter mellan Napoleon och C3 Aircross. Den kompakta och ganska kraftfulla karaktären och den färgstarka utstrålningen har de båda gemensamt. Bilens upphöjda motorhuv och höga midjelinje gör att fransosen ser ut att vara ett nummer större än vad den faktiskt är. Citroën vilar historiskt sett på en grund av avantgarde och egensinnighet men under ett antal år så började glansen från varumärkets fornstora dagar att slätats ut. Ledningen tog dock sitt förnuft till fånga och drog i nödbromsen. C4 Cactus och nya C3 Aircross är goda exempel på den nya formfilosofin. Den senare går att få i nittio glada färgkombinationer och även interiören är en uppiggande historia med bra komfort. En nackdel är dock att man måste fingra på pekskärmen för att exempelvis sköta klimatanläggningen.

Foto: CNP Media

Kejsarens nya kläder

Citroen C3 Aircross lanseras med en bensintrea på antingen 92 eller 110 hästkrafter samt en dieselfyra på 100 hk. Av dessa tre är det definitivt den starkaste bensinaren som gör bilen mest rättvisa och maskinen jobbar tillsammans med en manuell femväxlad låda. Den som har spenderbyxorna på kan dock hosta upp 15 000 kronor och får då en alldeles utmärkt sexstegad automat. Trecylindriga bensinmotorer är riktigt på modet just nu och den här vibrationsfria rackaren arbetar påfallande tyst. 110 hästar ser också till att C3 AirCross blir riktigt underhållande att köra på Korsikas serpentinvägar som slingrar sig värre än en flodkryssning på Seine. Grundpriset börjar från 169 900 kronor så den nya fransosen har alla förutsättningar att locka till sig tillräckligt med kunder för att slippa gå samma öde till mötes som Napoleon. Kejsaren tvingades nämligen abdikera och landsförvisades inte bara en gång – utan två!

Willy Priske
Johannes Gardelöf
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons