Annons

Dags för Växjös gröna vecka

Publicerad 14 mars 2017
Foto: Anna-Stina Stenbäck
Foto: Anna-Stina Stenbäck

På måndag är det premiär för den fjärde upplagan av Växjös miljövecka, Earth week, som detta år arrangeras mellan den 20–25 mars. Årets tema är ”framtiden i fokus” och på programmet finns bland annat en matlagningstävling med klimatsmarta råvaror.

– Temat för i år är ”framtiden i fokus” och bland annat bjuds låg- och mellanstadieklasser in till en utställning i Konserthuset samt Kulturskolans föreställning ”Earth calling”. Det är viktigt att sprida medvetenheten tidigt och där har skolan en viktig roll, samtidigt når man många då barnen kan berätta vidare för sina föräldrar, säger Sofia Asplund, projektledare för veckan.

Annons

På programmet står även "Klimatmästerkockarna”, där Växjöbor under fredagen kan delta i en matlagningstävling med klimatsmarta råvaror skänkta av lokala matbutiker.

– Matsvinnet är kanske en av våra största miljöbovar och under veckan kommer en hel del att kretsa kring just mat. Utöver tävlingen kommer måltidsorganisationen även att laga extra klimatsmart mat, även restauranger i Växjö kommer servera vegetariskt.

Under lördagen stängs Västra esplanaden av för att bli en bilfri park, föreläsningar på temat återbruk och kemikalier kommer att hållas och information om Agenda 2030 ska spridas genom konkreta exempel. Växjö är välkänt på såväl nationellt som internationellt plan när det kommer till kommunens miljöarbete och evenemanget är ett av många sätt att sticka ut hakan ytterligare i frågan. Tanken är likt tidigare år att inte bara fokusera på Earth hour utan istället för att bara göra en symbolisk nedsläckning engagera kommunmedborgare i miljöarbetet på ett konkret sätt.

– Vi hoppas att veckan kan synliggöra frågorna och sätta igång en tankegång kring miljöfrågor som varar året om.

Anna-Stina Stenbäck

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons