Annons

Därför behövs Växjö Pride

En krönika av Emmy Dufvenberg.
Publicerad 10 maj 2018 • Uppdaterad 11 maj 2018
Detta är en personligt skriven text i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Privat

Vi bor i ett land där hbtq-rörelsen har kommit långt. Samkönade äktenskap är tillåtna sedan snart tio år tillbaka, och generellt är Sverige ett rätt öppet land. I alla fall om man jämför med länder så som Uganda och Tjetjenien, där det är väl känt att hbtq-personer lever under miserabla förhållanden där de varje dag behöver frukta för sina liv, bara för att de tillhör ett visst kön eller har en viss sexuell läggning som inte hör till normen och som i dessa länder inte är tillåten.

I mitt fina Växjö har vi nu vår femte Pride-vecka som avslutas med en parad där staden färgläggs i regnbågens färger, och flera tusen människor samlas i glädje för att fira kärlek och samtidigt lyfta och synliggöra hbtq-personers liv. Det finns de som påstår att Växjö inte är i behov av en Pride-festival då de anser att det inte finns något som heter homofobi här och att alla får vara precis den de vill vara, men när en vän till mig måste hoppa av gymnasiet på grund av så grov mobbning och trakasserier från andra elever på skolan bara för att han är homosexuell och därför inte faller in i normen så bevisar det att vi behöver Pride så otroligt mycket. Du ska inte behöva känna dig orolig över att gå till skolan och få ordet “bög” ropat anklagande efter dig i korridorerna, eller höra folk göra kräkljud bakom din rygg som min kompis tyvärr behövde stå ut med.

Annons

Självklart är det inte bara homofobi och hat som hägrar inom kommungränsen, många är väldigt öppna och vänliga oavsett vad du har för kön eller sexuell läggning. När jag kom ut redan på högstadiet var jag aldrig orolig över hur jag skulle bli bemött, för jag visste att jag hade fina vänner runt om mig som älskar mig oavsett för vem jag älskar. Jag har heller aldrig mött någon diskriminering på grund av min sexuella läggning, däremot några fördomar och förutfattade meningar har dykt upp genom åren. Jag har alltså haft det väldigt lätt, till skillnad från många andra, och det är jag oerhört tacksam för.

Det är tyvärr fortfarande inte en självklarhet att vara den man vill eller att älska den man vill utan att folk sätter sig emot det. Därför behöver vi Pride i Växjö.

Annons
Annons
Annons
Annons