Annons

Därför gör Växjö Vipers mycket mål

Publicerad 17 februari 2016

Bara två lag har gjort fler mål än Vipers i SSL. Varför är offensiven så bra?

Dennis Mårtensson, tränare Växjö Vipers

Annons

”Växjös framgång i offensiven kan förklaras på olika sätt. I ett avseende är man SSLs absolut starkaste kontringslag där man är sylvassa med första passningen framåt när man vinner boll i egen zon. När man väl kommer in i offensiva jaktmarker så står man för en kreativ rakhet mot mål. Kopplat till de framgångsrika spelvändningarna står ett stabilt försvar och framförallt en målvakt i världsklass som inget lugn och trygghet vilket gör att man oftare vinner bollar där man vill vilket ger de spelvändningsmönster man känner sig bekväm i.

Sen har man haft ett fint flöde i målproduktionen i de flesta spelformerna. André Anderssons form under säsongen är klart även det en enskilt bidragande faktor. ”

Jonas Gustavsson, frilansskribent som bevakar SSL för Sportbladet

”Bara två av nuvarande slutspelslag har gjort fler mål än Växjö Vipers - men samtidigt så är det bara två lag som släpper in fler mål. Det är alltså svängdörrar åt båda hållen.

De målkvoterna är talande för lagets sätt att spela: man vill vara spelförande, ha mycket boll och driva offensiven men i det ingår också att åka på x antal spelvändningar och mål i baken per match, men det anser man sig ha råd med. Ambitionen att vara spelförande och skapa på egen hand istället för att leva på motståndarnas misstag är den största delen i att det görs så mycket mål, sedan så har laget ett gäng offensiva spelare av klass så klart. Det finns både spets och bredd: bara ett fåtal andra lag har två spelare som gjort över 20 mål (André Andersson, Valdemar Ahlroth) och bara ett fåtal lag har tre kedjor som producerar på frekvent basis. ”

Helena Bjärshag, tidigare spelare i Ingelstad, Vöikers och IV08

”Vipers har ett lag där väldigt många vill och kan bidra till offensiven. Vipers backar bidrar mycket till att det görs så mycket mål, vill hela tiden spela framåt och spelar dem inte bollen går dem på egna avslut. Sen har vipers spelare som Filip Kjellsson, Andre Andersson, Valdemar Ahlroth, Niklas Ramirez som är livsfarliga i motståndarnas zon. Men fram för allt tycker jag att deras spelvändningar är en fröjd att titta på. Senaste matchen mot Gävle skapade dem många sylvassa kontringar som kunde resulterat i ännu flera mål. Vipers spelvändningar är snabba, fantasifulla och effektiva. Ett av seriens bästa lag på just spelvändningar. Har ingen statistik tillgänglig för hur alla Vipers mål har kommit till, men det känns som om detta Vipers också gör mål på många olika sätt. Boxplay, powerplay när dem har etablerat spel i motståndarnas zon, kontringar o.s.v.”

Daniel RydströmSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons