Annons

Därför hade statyerna flytvästar

Publicerad 14 mars 2016
Foto: Johan Christensen
Foto: Johan Christensen

Statyerna utanför Växjö teater och konstverket utanför Bländapassagen var under måndagsmorgonen klädda i flytvästar. Samma sak har skett på diverse statyer runt om i länet, bland annat Statyen av Folke Fridell i Ljungby.

På twitter finns ett konto som kallar sig Nog nu! De vill uppmärksamma en humanare flyktingpolitik och förändra vad de anser vara en normalisering av rasism som sker i Sverige.

Annons

– Det är en grupp som bildades i förtvivlan strax innan jul. Vi har sett hur människor flyr för sina liv och dör på Medelhavet samtidigt som Europa stänger sina gränser, säger Margareta Lundblad, en av initiativtagarna till Nog nu till Smålandsposten och fortsätter:

– Flytvästen har blivit till en symbol, den visar på det förtvivlade i situationen. Därför gick vi ut och hängde upp flytvästar för att få ut vårt budskap. Vi vill återställa en anständig flyktingpolitik.

Hon tycker att regeringen bör återställa flyktingpolitiken till hur den var innan utlänningslagen ändrades. De vill att de människor som kommer till Sverige ska ha kvar sin rätt till skydd, permanenta uppehållstillstånd och att de ska få återförenas med sin familj.

Charlotte Stjernkvist

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons