Annons

Därför spelar Växjö Vipers SM-final

Publicerad 20 april 2017
Foto: Pressbild

Gästkrönika

Det är vår blott fjärde säsong i Svenska Superligan. Vi har aldrig missat ett slutspel, men hade heller aldrig tidigare tagit oss förbi en kvartsfinal. Säsongen 2016/2017 är säsongen då Växjö Vipers bryter barriärer. Andra plats i serien före flera klubbar med helt andra meriter, vinst i kvartsfinalen mot Pixbo med solklara 4-0 i matcher och i kvartsfinalen mot Mullsjö med övertygande 4-1. Nu står vi inför vår allra första final inför närmre 14000 åskådare i mäktiga Globen.

Annons

Väl framme i en final finns det givetvis bara ett läge för spelare och ledare. Nu går vi för segern och SM-guldet. På andra sidan står det senaste årtiondets stormakt i Svensk och därmed hela världens innebandy, IBF Falun. Mästare 2013, 2014 och 2015, en fruktad förstafemma och 8 VM-spelare från Sverige, Tjeckien och Schweiz. Vi ska möta ett lag som resultatmässigt länge var vår stora mardröm efter en nästan tvåsiffrig svit av förluster, men Växjö Vipers bryter barriärer. De tre senaste mötena med finalmotståndarna har slutat med seger för oss.

Varför har då Växjö Vipers lyckats göra den här resan från nykomling till finalist på bara fyra år i en liga där nykomlingar verkar ha enormt svårt att etablera sig? Jag tror orsakerna är många, en del mer styrda av lyckliga omständigheter och slump, andra med mer strategisk bakgrund.

Resan började med en nästan helt ideell organisation, men trots det handlingskraftig och kompetent. Utan dem hade inte Fortnox Arena funnits och dess betydelse för framgången går inte att mäta. Vår arena har gett oss ovärderliga möjligheter både för träning, arrangemang och marknadsföring. Fortnox Arena har också blivit samlingspunkten för en stor förening som tidigare var spridd i Växjös alla sporthallar, en möjlighet att bygga Vipersfamiljen. På resan har organisationen dessutom förstärkts med fler anställda på viktiga positioner, samtidigt som de ovärderliga ideella krafterna fortsatt sitt engagemang.

Många pratar om bredden i truppen som ett av våra trumfkort den gångna säsongen. Att bygga en bred trupp är inte svårt om vi bara ska räkna antal spelare. Utmaningen är att ha en stor grupp där alla accepterar sin roll och är redo att bidra där det krävs. För detta krävs ett bra ledarskap som får spelare i en intern konkurrenssituation att se sin uppgift som både begriplig och meningsfull. Både bland coacher och spelare i Växjö Vipers råder ett ledarskap där individens utveckling och välmående har hög prioritet. Här har Niklas Nordén under åren i SSL satt en viktig prägel på värderingarna. Niklas klarar av att hantera kombinationen av att ställa höga krav och samtidigt vara förlåtande och tillåtande. Hatten av för det ledarskapet, även om jag vet att han inte tycker att jag ska skriva det här.

Sist men inte minst tror jag på kraften i viljan att vinna den största av innebandyns titlar. Hos dagens Växjö Vipers finns ingen känsla av mättnad, bara en hunger efter fler framsteg och nya barriärer att bryta. Vi vill för lång framtid bli en klubb att räkna med i de största matcherna. Vi väser vidare och ser med glädje fram emot att stå i centrum under innebandyns högtidsdag och tänker färga Globen blå!

Johan Schönbeck, sportchef Växjö Vipers

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons