Nöje

Därför stör sig Växjöborna på konsten

Publicerad 2 november 2016
Foto: Sune Ekstrand
Foto: Sune Ekstrand

De senaste tio åren har Växjö kommun satsat mycket på offentlig konst, men det är inte alla som uppskattar denna satsning. Flera av konstverken har väckt häftiga debatter, skriver SVT Småland.

– Det vore jättetråkigt om vi satte upp en massa konstverk och ingen reagerade. Offentlig konst är något som Växjö satsar på och vi tycker att det är bra. Det vore väldigt torftigt om vi inte skulle ha offentlig konst, säger Eva Johansson (C), ordförande i kultur- och fritidsnämnden till SVT Småland.

När spegelbollen i Växjösjön sattes upp år 2010 tyckte många Växjöbor att den förstörde naturen runt omkring. Den senaste debatten handlar om "Pissed Elin" av konstnären Sara Möller.

– Det finns fortfarande en föreställning om att konst ska skildra det vackra och sköna i livet och så ser inte konst ut idag. Det lever kvar en gammal föreställning om vad konst ska vara, säger Nicolas Hansson, kultur- och konstchef i Växjö kommun till SVT Småland.

Nadia HagbergSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.