Annons

David expanderar med ny restaurang

God aptit är en bra början på mycket. Möjligheten till gratis pizza lockade David Caspian till restaurangbranschen. Nu 30 år senare är han en väletablerad krögare som firar 15 år på Salt & Pepper i Växjö och som dessutom tillsammans med hustrun Samira Orange är ny som ägare till Alvesta Golfrestaurang.
– Jag gillar utmaningar och ger alltid 100 procent!
Alvesta • Publicerad 5 maj 2018
Foto: Nadia Hagberg

En ambitiös entreprenör som inte räds nya utmaningar. David Caspian har gjort sig ett namn i Växjös restaurangvärld genom Salt & pepper där han nu firar 15 år som krögare, men Magazinet träffar honom på hans senaste projekt, Alvesta Golfrestaurang.

– I december fick jag och min hustru Samira Orange ett telefonsamtal med ett tips om att ta över restaurangen. Vi är alltid öppna för nya utmaningar så vi tackade ja.

Annons

Beslutet förde med sig mycket jobb. Så gott som alla maskiner i restaurangen har bytts ut.

– Vissa saker har jag byggt själv, annan utrustning har beställt från både Sverige och Europa. Buffévagnarna är till exempel från Italien medan pizzaugnen är tillverkad i Borås. Efter 27 år i branschen vet jag vilken utrustning som krävs och vill ha hållbara grejer av högsta kvalité.

Från början var det suget efter pizzor som lockade in David i restaurangbranschen.

– I årskurs sju valde jag att ha min prao på en pizzeria eftersom jag räknade med att få kunna äta mycket gratispizza. Därefter började jag jobba extra på helger och lov.

Det blev även två år på McDonalds, en period som han beskriver som tuff men väldigt lärorik.

– Där fick jag lära mig allt om hygien, förvaring och varmhållning. Jag önskar att fler av dagens ungdomar fick såna kunskaper i skolan. Eleverna som kommer ut från kock- och livsmedelsutbildningarna idag har ingen koll alls, varken om hygien eller vilka råvaror som passar till vad. Många är dessutom bekväma. De vill helst inte jobba sena kväller eller helger. Det är under all kritik!

David gick den långa vägen för att lyckas. Som 17-åring blev han ägare till en pizzeria i Norrtälje tillsammans med två kompanjoner. Från ingenting byggde de upp en fungerande restaurangverksamhet. Därefter återvände David till Växjö och startade 2003 Salt & Pepper. Men det blev en katastrofal start.

– Den första månaden sålde jag bara för 3000 kronor, men jag vägrade ge upp. En konkurrent sålde sina pizzor för 40 kronor. Jag funderade på vad jag skulle göra och gjorde ett motdrag, jag började sälja pizzorna för 35 kronor!

Prissänkningen blev vändpunkten. Försäljningen tog fart och Salt & Pepper överlevde. David kompletterade så småningom med husmanskost, anlitade duktiga erfarna kockar och byggde ut lokalerna.

– I början hade vi 60 kvadratmeter, idag är det 500!

Lars Prick och David Caspian.
Lars Prick och David Caspian.Foto: Nadia Hagberg
Annons

Salt & Pepper har nu kompletterats med Alvesta Golfrestaurang, där han och hustrun Samira Orange slog upp portarna och premiäröppnade den 16 april. Menyn består av lunchbuffé plus pizza. Målet är att locka lunchgäster från såväl Moheda som Alvesta och samtidigt få golfspelarna som stammisar. Lars Prick, klubbchef på Alvesta Golfklubb, är glad över Davids satsning.

– Det är roligt med en ny ambitiös krögare. Vi kommer ha mycket samarbete, bland annat i samband med SM-uttagningarna i Footgolf som vi arrangerar här på banan den 3 juni.

Alvesta Golfklubb har 730 medlemmar, men något eget golfspelande kommer det inte bli för David.

– Nej, det hinner jag inte. Tiden räcker inte till.

Hur ser dina arbetsdagar ut?

– Jag åker ut hit till golfrestaurangen klockan fem varje morgon och förbereder inför dagens luncher. Kvart i åtta åker jag sedan tillbaka till Växjö för att ordna förberedelserna på Salt & Pepper. Totalt blir det minst fyra rundar fram och tillbaka under en vanlig dag.

Att driva restaurang innebär mycket slit och är dessutom förenat med ett stort risktagande. Men David tycker det är värt priset.

– Jag drivs av kärleken till mitt jobb. Och jag tycker om att testa saker och är bredd att ta konsekvenserna. Ger jag mig in i ett projekt ger jag alltid över 100 procent!

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons