Annons

De bestämmer resecentrums nya utseende

Publicerad 24 maj 2016
Foto: Lars-Goran Rydqvist, Smålandsposten
Foto: Lars-Goran Rydqvist, Smålandsposten

Vxonews har tidigare rapporterat om att planerna för nya resecentrum med tillhörande stadshus är inne i ett nytt skede. Nu är avsiktsförklaringen mellan kommunen och Jernhusen skrivet och det innebär att arkitekttävlingen sätts igång, där arkitekter kan skicka in bidrag på hur byggnaden ska se ut.

Den nya byggnaden blir på cirka 14 000 kvadratmeter med station i bottenvåningen, stadshus i våningarna över samt ett entréplan som ska bli "Växjös vardagsrum".

Annons

- Vi vill med byggnaden skapa en unik kombination av station och stadshus. Samtidigt vill vi få till en naturlig mötesplats för kommuninvånare och besökare, säger Per Schöldberg (C), kommunalråd i Växjö kommun i ett pressmeddelande.

I juryn för arkitekttävlingen finns bland annat de externa arkitekterna Dorte Mandrup och Gert Wingårdh. Den sistnämnde är känd för bland annat sin roll i SVT-programmet "Husdrömmar".

Juryn kommer utgå från byggnadens utformning, miljöprestanda, möjligheterna till moderna arbetsplats och en hållbar ekonomisk kalkyl.

- Det är glädjande att vi tillsammans med Jernhusen nu tar nästa steg. Att vi nu har en så kompetent jury gör att vi har de bästa förutsättningarna för en hållbar och attraktiv byggnad, säger Per Schöldberg.

Nya resecentrum

Juryn för arkitekttävlingen

Ordförande Per Schöldberg (C), kommunalråd och kommunstyrelsens representant

Gert Wingårdh, extern arkitekt

Dorte Mandrup, extern arkitekt

Henrik Wibroe, stadsarkitekt Växjö kommun

Catharina Winberg (M), kommunstyrelsens representant

Tony Lundstedt (S), kommunstyrelsens representant

Thomas Fröslev, Jernhusen

Monica Skagne, kommunchef, Växjö kommun

Ove Dahl, projektledare nya stadshuset, Växjö kommun

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons