Annons

De kan bli årets UF-företag

Utdelningen av priset Årets företagare brukar vara höjdpunken under den gala som Företagarna Alvesta årligen anordnar. Men för ungdomarna som kan vinna Årets UF-företag väger den utmärkelsen tyngre.
– Att bli nominerad kom som en chock, säger Julia Johansson.
Alvesta • Publicerad 25 mars 2018

Tre UF-företag har nominerats till det prestigefulla priset som delas ut under galan den 20 april. De nominerade är Bär Bar, Maskrosbarn och Hjärteglas.

Foto: Privat

Enligt Julia Johansson, som driver Bär Bar tillsammans med Oscar Sälgfors, Ester Greén och Anna Söderling, kom nomineringen som en chock.

Annons

– Att bli nominerad känns som en bekräftelse på att vi gjort ett bra jobb. Att vinna vore jättekul, säger Julia Johansson.

UF-företagarna, som går Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Kungsmadskolan, har skapat och sålt bars. Unikt just för Bär Bars produkter är att antalet kalorier inte står på förpackningen.

– Det är för att inte bidra till vikthets eller psykisk ohälsa.

Foto: Privat

Maskrosbarns affärsidé är att uppmärksamma alla maskrosbarn i samhället genom att sälja en bok med sex berättelser om uppväxten med en missbrukande förälder.

– Vi har lärt oss jättemycket. Dels att samarbeta inom företaget men också om hur det är att föreläsa om ett tabubelagt ämne. Vi har fått både positiva och negativa bemötanden. Vissa tycker att det är jobbigt att prata om maskrosbarn, men det är just därför vi gör det här, säger Ella Linnér, som driver företaget tillsammans med Norma Lindqvist, Albin Gustavsson och Lisa Johansson som går Ekonomiprogrammet på Katedralskolan i Växjö.

Socialt engagemang verkar vara en trend bland årets UF-företag. Nominerade Hjärteglas säljer dricksglas där barn med hjärtfel ritat motiven. 20 procent av vinsten går till en aktivitet tillsammans med Hjärtebarnsfonden.

– Vi har fått fin feedback och det har gått väldigt bra för företaget. Vi har sålt 150 glas och omsatt omkring 23 000 kronor. Trots det kom nomineringen som en överraskning - en positiv överraskning, säger Johanna Färm, som driver Hjärteglas tillsammans med Victoria Carlsson, Alexander Azzi och Sofia Petersson som går Teknikprogrammet på Skanskagymnasiet i Växjö.

Under kvällen delar Magazinet, i samarbete med Företagarna i Alvesta, ut pris till årets bästa arbetsgivare/arbetsplats. Vem som helst kan skicka in ett nomineringsförslag och den slutliga omröstningen sker i tidningen.

Nadia HagbergSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons