Annons

De sommarjobbar mot näthat

Publicerad 4 juli 2016
Foto: Bo Ströberg, Smålandsposten
Foto: Bo Ströberg, Smålandsposten

Vissa klipper gräs, andra säljer glass. Men ett sommarjobb som sticker ut är det som fyra ungdomar utför på Det fria ordets hus i sommar. Här har ett projekt startats för att belysa och förklara näthatet som fenomen.

– Folk uttrycker sig väldigt olika på internet jämfört med hur de uttrycker sig i verkligheten, säger Olof Bärtås, en av sommarjobbarna, till P4 Kronoberg.

Annons

Det fria ordets hus har erbjudit sommarjobb även tidigare år, då deltagarna fått välja ett projekt att driva inom en viss ram. Denna gång föll alltså valet på att uppmärksamma näthatet.

– Vi har inte fokuserat på de här kommentarerna "du är ful", utan de strukturer som finns på internet, säger en annan deltagare, Ingrid Nilsson, till kanalen.

Just nu är det research som står på programmet, och fokus kommer framför allt vara på vad offentliga personer får utstå på nätet. Sommarjobbet kommer att kulminera i ett avslutande seminarium i augusti.

Jonatan Andersson

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons