Annons

De startade snabbväxande femåring

När Mats Ekenstam och Gabriella Leske 2013 startade rekrytering- och bemanningsföretaget One Partner Group i Växjö så fyllde de på sin höjd två rum. Fem år senare så är läget ett helt annat. Lagom till midsommar så flyttar de till en 850 kvadratmeter stor kontorsfastighet i Företagsstaden I11.
– Med flytten så kan vi samla hela vårt team med specialister i en och samma lokal.
Växjö • Publicerad 15 mars 2018
Foto: Nadia Hagberg

De började som konkurrenter. Mats Ekenstam var med och byggde upp Manpower, där han totalt var verksam i nio år. Gabriella Leske i sin tur var verksam i Adecco.

– Så man kan säga att vi på den tiden var rivaler i rekryterings- och bemanningsbranschen här i Växjö, säger Gabriella.

Annons

Men så 2012 började de jobba tillsammans i företaget Dreamwork och året efter beslöt de sig för att tillsammans med Stefan Alvarsson i Jönköping satsa på ett nytt koncept, det som idag heter One Partner Group.

– Med Manpower hade jag varit med om resan att gå från 10 miljoner till 70 miljoner i omsättning i Växjö. Nu ville jag göra samma resa igen, fast på ett nytt sätt, berättar Mats.

Och visst har resan gått bra. One Partner Group-koncernen började 2013 med ett kontor i Jönköping som nu blivit 40 runt om i landet, och omsättningen har ökat från 0 till en miljard. Koncernen är uppbyggd med självständiga dotterbolag, vars styrka är den lokala förankringen.

– Att ha ett stort lokalt nätverk i varje stad är framgångsfaktorn. Som person är du ditt eget varumärke.

Erfarenheten i branschen och just de många kontakterna hade Mats och Gabriella god nytta av när de drog igång verksamheten i Växjö. Någon drömstart blev det ändå inte. 2013 och 2014 visade företaget röda siffror. Först 2015 lyfte företaget, men sedan dess har expansionen gått i desto snabbare takt.

– Från att varit själva i början är vi nu 18 anställda i Växjö plus att vi har cirka 100 uthyrda konsulenter.

Förmågan att läsa av företagens behov, att känna av kulturen på en arbetsplats och kunna matcha rätt människor till rätt position är det som gör en rekryteringsfirma framgångsrik menar Gabriella. Hur ser då önskemålen ut idag när företag söker chefer?

– När det gäller egenskaper skiljer det sig inte nämnvärt från tidigare, men däremot är det idag en betydligt mer grundlig och granskande rekryteringsprocess. Det är mycket mer av djupintervjuer och bakgrundskontroller.

Inledningsvis kan urvalet omfatta uppemot 200 namn. Sedan följer en granskning och matchning för att komma så nära uppdragsgivarens önskemål som möjligt.

– I det sista skedet ska det max vara tre slutkandidater kvar. Då har vi gjort vårt jobb.

Annons

Hur lång tid tar en chefsrekrytering?

– Sju till åtta veckor.

Rekryteringsprocessen förändras, hur ser det ut om tio år tror ni?

– Då får vi mer av gameification. Den nya generationen, framtidens arbetstagare, är vana vid interaktion, bland annat genom snabb kommunikation via sina mobiler. De kommer inte vilja sitta och invänta långdragna antagnings- och rekryteringsbesked. Istället vill de ha snabb respons, så jag kan tänka mig att det blir mer av en live-process som man kommer kunna följa via mobilen, menar Mats.

När One Partner Group startade i Växjö var huvudinriktningen rekrytering av chefer och specialister. Därefter har företaget steg för steg breddat sig. Dessutom har man byggt upp en hel portfölj som omfattar mycket mer än bara rekrytering och bemanning.

– Just att vi har mängder med olika typer av specialister gör oss unika. Vi kan erbjuda allt från lager- och logistiklösningar till utbildningsverksamhet och marknadsföring. Vår ambition är att kunna hjälpa företaget med helheten och bidra till att de blir ännu attraktivare som arbetsgivare. Precis som vårt namn utlovar, vi ska vara företagens helhetspartner!

Det senaste tillskottet bland tjänsterna är det som kallas Inflyttarservice.

– När någon rekryteras utifrån och flyttar till Växjö så är det viktigt att hela familjen trivs. Det handlar om allt från bostad, skola och dagis till tillgången till sociala nätverk.

Att få hela teamet med specialister samlade är förutom nuvarande trångboddhet anledningen till att One Partner Group inom kort lämnar Storgatan och flyttar in i Företagsstaden I11. Lagom till midsommar ska de vara installerade i den 850 kvadratmeter stora lokalen.

– Där får vi allt samlat på en och samma våning. Det blir ett stort lyft där vi också tar höjd inför nästa steg i vår utveckling.

Annons

För expansionen ska fortsätta, om detta råder inga tvivel hos Mats och Gabriella. Mats talar om den mentala budgeten, den målbild som ska styra verksamheten. Som VD för One Partner Group i Växjö, Kalmar och Blekinge tar han sikte mot nästa drömgräns.

– Till år 2025 ska de här tre bolagen ha en miljard i omsättning!

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons