Annons

De vill fördubbla antalet lägenheter

Publicerad 23 mars 2016

- Växjö har under många år samlat på sig ett bostadsunderskott och särskilt stor är bristen på hyresrätter. Prognoserna pekar dessutom på en stor befolkningstillväxt de närmaste åren, därför är det väldigt illa att den moderatledda majoriteten inte ens klarar av att uppfylla sina egna mål, säger Åsa Karlsson Björkmarker, socialdemokratiskt kommunalråd i Växjö.

Enligt kommunstyrelsens årsrapport kommer målet med de 3 000 nya bostäderna inte att nås i den nuvarande byggtakten. Lägenheterna ska stå klara 2019 men under 2015 färdigställdes endast 466 bostäder. Det motsvarar cirka 60 procent av vad som behövs för att målet ska nås.

Annons

Socialdemokraterna i Växjös förslag är att öka byggtakten och att fördubbla Växjöbostäders målsättning från 200 bostäder per år till 400.

– Det här är ingenting som görs på ett år men vi vill se till så att Växjöbostäder har en bra beredskap, säger Ola Palmgren (S), vice ordförande i Växjöbostäder.

Enligt Ola har Växjöbostäder en viktig roll arbetet med att minska bostadsbristen.

– Själva poängen med att Växjö kommun äger allmännyttiga bostadsbolag är att klara bostadsförsörjningen. Nu behöver Växjöbostäder spänna musklerna och bygga upp en organisation som klarar av att leverera 400 bostäder årligen, säger han.

Charlotte Stjernkvist

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons