Annons

De vill lära Växjöbor civilkurage

Vardagens civilkurage är en ungdomsorganisation som arbetar med att främja färdigheter kopplat till civilkurage, genom att lära ut hur man på bästa sätt kan bemöta olika typer av förtryck och exkluderande normer. Under Växjö Pride arrangeras två träningar kopplade till temat homofobi och Tessan Nordeman berättar om hur man på bästa sätt kan ingripa när du själv eller någon annan blir utsatt.
Publicerad 8 maj 2017
Foto: Anna-Stina Stenbäck
Foto: Anna-Stina Stenbäck

Vardagens civilkurage startade som ett Arvsfondsprojekt i Malmö och har sedan några månader tillbaka även verksamhet i Växjö. Varannan vecka träffas grupper för att i så kallade ”Dojo-träningar” för att öva på hur man på bästa sätt kan bemöta kränkningar som uppstår i vardagssituationer.

– När man pratar om civilkurage så tänker nog många på situationer där våld och hot är inblandade, det här handlar snarare om att man inte ska normaliserade kränkningar gå förbi obemärkt. Många säger saker utan att reflektera över att det kan såra och om fler ingriper kan man motverka dessa vardagssituationer, säger Tessan Nordeman.

Annons

På träningen lär sig deltagare att bemöta rasism, härskartekniker och sexism – under Växjö Pride anordnas två med fokus på homofobi. Många har säkert hört uttalanden som ”så jävla bögigt” eller ”folk får väl göra vad de vill men måste de kyssas offentligt”, med enkla medel går det dock att synliggöra hur relativt vanliga kommentarer faktiskt kan kränka människor.

– Den som aldrig burit slöja kan heller aldrig på riktigt förstå vilka kommentarer som kan fällas, likaså kan en person som tillhör heteronormen aldrig veta vilka kommentarer du som HBTQ-person möts av i vardagen. Alla ingripanden behöver inte vara konfrontativa och alla kränkningar är inte heller avsiktliga. Mycket handlar om okunskap men ju fler som reagerar och står upp vad som är rätt och fel desto bättre.

Anna-Stina Stenbäck

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons