Annons

De vinner SM-kvartsfinalen

Publicerad 17 mars 2016
Foto: Teresa Küchler, Smålandsposten
Foto: Teresa Küchler, Smålandsposten

Veckans Lakerspanel får samma fråga som förra veckans Lakerspanel. Vilka vinner kvartsfinalsserien mellan Växjö Lakers och Linköping?

Uffe Bodin, chefredaktör på hockeysverige.se

Annons

LHC får anses gälla som favoriter med tanke på att deras grundserie har varit jämnare och på det hela taget bättre än Växjös. Det finns dock vissa saker som talar till Växjös fördel. Det första är målvaktsspelet. Marcus Högberg och David Rautio är en stabil duo, men ingen av dem ger den typen av spetskompetens som man behöver för att vinna i ett slutspel. Växjö har å sin sida slutspelsexperten Cristopher Nihlstorp som historiskt sett alltid har varit bäst när det gäller. Även om hans grundserie, i likhet med lagets, har varit ojämn tror jag att han sparat det bästa till sist. Nihlstorp i kombination med den större erfarenheten som finns i Växjös omklädningsrum efter fjolårets guldresa tycker jag talar för att smålänningarna tar en semifinalplats. 4-2 i matcher till Växjö.

Daniel Enestubbe, sportreporter på Smålandsposten

Daniel Enestubbe

Jag skulle helst avstå från att tippa den här serien eftersom det känns som att det krävs målfoto för att skilja lagen åt, sett till sammanlagda styrkor.

Det handlar om de två lag som avslutade etta och tvåa i SHL under de tio avslutande rundorna, vilket ger hela matchserien ett intressant och förmodat högt ingångsvärde.

Den av klubbarna som bäst kan konservera formen, som bäst har rehabat sina skador och skavanker och som är bäst på att neutralisera motståndarens största hot kommer att gå segrande ur det här.

Jag har slutat att försöka bli klok på en sådan som Cristopher Nihlstorp som trots att han inte ens uppnådde 90 i räddningsprocent under SHL mycket väl kan kliva fram och notera hela slutspelets bästa statistik.

Jag har slutat att bli klok på Växjö Lakers backbesättning som pendlar mellan att å ena matchen uppträda som drogande höns och å andra matchen knappt noteras för ett enda misstag. Defensiv struktur och jämnhet är det mantra Växjö måste rabbla i varje byte, varje match för att fjolårets guldglans åter ska komma i dagen.

Linköping har allt för att gå långt i slutspelet: en rutinerad målvakt, en backbesättning som både inger fruktan och innehåller offensiva skills och en offensiv arsenal få kan trumfa.

Ändå har LHC tre gånger av fyra misslyckats med att knäcka Lakerskoden den här säsongen, vilket faktiskt kan betyda en del, särskilt eftersom Cluben nollats av Nihlstorp och Växjö två gånger.

Annons

Nej, det här blir vansinnigt jämnt. Jag tror på sju matcher och fördel LHC i sista i kraft av ett utsålt Saab Arena.

Patrik Eklund, Lakerssupporter

Nu börjar allvaret. Nu är det krig, som Reddox uttryckt sig. Det är nu alla riktiga vinnare blommar ut. Det är just där jag tror VLH har ett stort övertag kontra LHC. Vi har ett större antal spelare som fullkomligt älskar den här typen av allvar.

Den som kanske symboliserar detta mest i hela vår trupp är Christopher Nihlstorp, som gång efter annan genom åren visat sig kunna spela på en helt annan nivå när det börjar nalkas slutspel. I år har han dessutom gått in i en tydlig formtopp precis i slutet av säsongen. Tillsammans med Steen som backup så har vi på målvaktssidan en helt annan nivå än vad LHC har med Rautio och Högberg, anser jag.

På backsidan är det betydligt jämnare mellan lagen. Båda lagen har en intressant sammansatt backbesättning, där VLH kanske har en lite större bredd. LHC har i Rahimi en defensiv backgeneral som älskar att spela på gränsen till vad reglerna tillåter, något som VLH saknar i år. I och med Laaksos återkommande skadebekymmer så anser jag det är i just tyngd och konsekvent defensivt spel utan puck som vi kan få våra problem, men med tanke på vad man sett från Lundgren på sista tiden är jag ändå positivt inställd. Alla kommer väl dessutom ihåg vilket kliv Larsson tog förra året när han fick chansen i slutspelssammanhang.

Kiiskinen, Rosén och Gynge. Det var namnen som i början av säsongen stod för i stort sett hela vår poängproduktion från forward-sidan. Om vi hade gått in i ett slutspel med de förutsättningarna så hade vi fått det enormt svårt. Att vinna över ett lag i en matchserie genom att stänga ner enstaka nyckelspelare eller enstaka kedjor är ett beprövat koncept, något vi själva gjorde med stor framgång mot Ryan-kedjan förra året mot ÖHK. Efter det att Evertsson håvade in Leino och Salminen har vi dock uppvisat en helt annan bredd på vår produktion och jag skulle vilja påstå att det är få lag som kan mäta sig med vår bredd på forward-sidan i dagsläget, LHC är dock ett av dem. Vad gäller konceptet vinnarskalle så tycker jag hela vår forward-besättning osar av det. Ännu mer än vad den gjorde förra året. Den jag absolut saknar mest från fjolårets trupp i det här skedet av säsongen är såklart Lajunen.

Sammantaget är mitt tips att VLH vinner matchserien mot LHC. 2-4 i matcher.

Daniel RydströmSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons