Annons

Daniel Rydström: Den perfekta säsongsstarten

En krönika av Daniel Rydström.
Daniel RydströmSkicka e-post
Publicerad 18 oktober 2017
Daniel Rydström
Detta är en personligt skriven text i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Lena Gunnarsson

Växjö Lakers vinner när man imponerar. Växjö Lakers vinner också när man inte gör speciellt bra matcher. I helgen fick vi se två fina exempel på det. Under fredagskvällen bjöds publiken i Vida Arena på en riktig toppinsats. Växjö Lakers gjorde tre mål i powerplay och utklassade Karlskrona med 5–0. Lördagens retur i Blekinge var inte lika stark, men en sylvass minut i tredje perioden vände matchen och gav en ny fin vinst.

Åtta vinster på nio matcher är förstås ett magiskt fint facit under säsongsöppningen. Det finns ett par utropstecken som är tydligare än andra. Jag fastnar främst för den starka defensiven. Philip Holm och Calle Rosén var truppens bästa backar förra säsongen. Nu spelar de hockey i Nordamerika. Daniel Rahimi, Peter Andersson, Joel Persson och Ben Youds plockades in och jag trodde att det skulle ta ett tag innan man hittade rätt med så många nya namn. Jag hade fel.

Annons

Växjö Lakers har släppt in 14 mål på de nio första matcherna. I spel fem mot fem har laget bara släppt in åtta mål. Det är alltså mindre än ett mål per match och ett otroligt fint facit. Bakom det mycket tajta försvaret finns också SHL:s bästa målvaktspar. Viktor Fasth har redan noterat två nollor och det kommer att bli fler. Han utmanas av Viktor Andrén som har två vinster på de två chanser han har fått.

Mitt andra stora utropstecken handlar om truppens fantastiska bredd. I Växjö Lakers åtta vinster har sju olika spelare gjort matchavgörande mål. Den ende som blivit hjälte i två matcher är Tuomas Kiiskinen. Senast mot Karlskrona var det något oväntat Oliver Bohm som avgjorde. Men samtidigt som bredden är stark riskerar det också att bli något som är svårt att hantera framöver. Växjö Lakers har kört ett rotationsschema på truppens åtta backar de senaste veckorna. Nu ansluter snart Noah Welch och att fortsätta rotera med nio backar på sju platser blir svårt. Någon måste troligen lånas ut. Frågan är vem?

Eric Martinsson, Daniel Rahimi, Arvid Lundberg, Noah Welch och Ben Youds är troligtvis utanför den diskussionen. Division 1-fyndet Joel Persson var ett alternativ för utlåning inför säsongen, men med hans otroliga säsongsstart känns han redan som en SHL-spelare. Han är också en mycket viktig spelare i powerplay. Därmed återstår Oliver Bohm, Peter Andersson och Linus Högberg. Jag hade nog valt Linus Högberg ändå, trots att han verkligen inte gjort bort sig i SHL hittills. Han är bara 19 år och skulle må bra av att spela rejält med minuter på allsvensk nivå.

Även i kedjorna ökar konkurrensen i och med Brendan Shinnimins entré. Han har gjort två mål på tre matcher och det är ett starkt facit med tanke på att han precis dragit i gång sin försäsong. Här finns också möjlighet till ännu fler nyförvärv senare under säsongen. Enligt Vancouver Canucks general manager Jim Benning förhörde sig Henrik Evertsson om Jonathan Dahlén innan han valde att spela för Timrå. Den 19-årige supertalangen har dock möjlighet att byta till en SHL-klubb fram till den 31 januari. Vid succé i Timrå kan han mycket väl bli ännu ett slutspelsvapen i Växjö Lakers.

Annons
Annons
Annons
Annons