Annons

"Det ger ju möjligheter för polisen att ingripa"

Publicerad 26 april 2016
Foto: Johan Christensen, Smålandsposten
Foto: Johan Christensen, Smålandsposten

Eftersom fyrverkeriförbudet infördes i Växjö från och med den 22 april i år kommer det inte vara någon uppvisning vid sjön, varken på lördag då det är valborgsmässoafton eller på nyårsafton. Utanför bildens angivna områden är det tillåtet att avfyra raketer från klockan 12 på påskafton, valborgsmässoafton och nyårsafton och till klockan tre på natten.

Om någon ändå väljer att avfyra en färgsprakande raket har polisen rätt att ingripa. Kommunstyrelsens ordförande Bo Frank (M), jämför ett eventuellt polisingripande med ett ingripande där folk "super på stan".

Annons

– Det ger ju möjligheter för polisen att ingripa, på samma sätt som polisen får ingripa om någon sitter och super på offentlig plats. Det är ju inskrivet i ordningsbalkarna, det är ungefär samma sak, säger han.

Sedan beslutet om att förbjuda fyrverkerierna kom på tal har Bo Frank fått nästan bara bra respons.

– Av den absoluta merparten av alla mejl som kommit in har människor velat slippa fyrverkerier, både med tanke på djur, natur och människor som inte mår bra av det. 95 procent har varit positiva och några enstaka har haft frågetecken, säger han.

Så vad kan Växjöborna se fram emot istället för ett dånande och färgglatt himlaspektakel? Kommunchef Monica Skagne har fått i uppdrag att se över någon form av ersättning. Men det kommer inte gå igenom tills på valborgsmässoafton.

– Det kanske blir någon form av ljusshow eller liknande vid nyårsafton, men vad som händer på valborg vet jag inte, säger Bo Frank.

Tills på Valborgsmässoafton blir det endast majbål och en manskör som uppträder. Eva Johansson (C), ordförande i kultur- och fritidsnämnden har ännu inte hunnit titta på någon eventuell ersättning.

– Det var lite kort varsel att hitta på någonting annat eftersom beslutet togs i fullmäktige förr-förra veckan. Förbudet gäller från 22 april och vi har inte hunnit hitta på något annat än så länge i år, utan det blir manskör i vanlig ordning och brasan på samma ställe som det brukar vara, säger hon.

Charlotte Stjernkvist

Foto: Växjö kommun
Foto: Växjö kommun
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons