Annons

Det kan bli en tidig semester för Växjö Lakers

Publicerad 18 februari 2016

Växjö Lakers visar sannerligen ingen mästarform när det nu bara återstår åtta omgångar av SHL-säsongen. Avståndet till topp sex växte efter torsdagens förlust mot Malmö och det mesta pekar mot play in. Och hittar man inte formen innan dess kan säsongen vara slut mycket tidigt i år.

De defensiva problemen fortsätter, men i Malmömatchen var det känslan av håglöshet som oroade mest. Historiskt brukar mästarlag ha svårt att vinna två säsonger i rad. I vissa fall finns säkert mentala förklaringar till det. Jag oroas än mer när jag kikar i rostern och ser att ganska många spelare har utgående kontrakt.

Annons

När Växjö Lakers inledde det lyckade slutspelet för ett år sedan hade tre backar och fem forwards utgående kontrakt. På backsidan var det Noah Welch, Eric Martinsson och Sebastian Erixon. Två av dem var inte speciellt ordinarie då och Welch blev överens med en ny klubb under slutspelet.

På forwardssidan var det Tomi Kallio, Jeff Tambellini, Rhett Rakhshani, Jani Lajunen och Nick Johnson. Det handlade alltså om fem importer som ändå mobiliserade kraft och levererade ett slutspel av klass. Kanske för att visa andra klubbar och för att få ett så bra avtal som möjligt nästa säsong.

Just nu har tolv spelare i truppen utgående kontrakt. Den här gången handlar det om åtta svenska spelare och fyra finska. Det är målvakten Cristopher Nihlstorp, backkvintetten Teemu Laakso, Eddie Larsson, Niclas Lundgren, Calle Rosén och Ville Varakas. Bland forwards handlar det om rutinerade Lakersspelare som Alexander Johansson och Erik Josefsson, men även Patrik Lundh, Gustav Rydahl och den finska duon Ville Leino och Sakari Salminen.

Det har redan ryktats att Patrik Lundh är på väg mot Djurgården och att Örebro gärna signar Niclas Lundgren. Henrik Evertsson har ett knepigt jobb när agenter vill förhandla sig till högre löner efter SM-guldet förra våren. Men är spelarna värda det med tanke på nuvarande säsong? Jag är inte säker på att Henrik Evertsson tycker det.

En spelare för en specifik roll får kosta en specifik slant, oavsett om det har ett SM-guld på meritlistan. Annars funkar det inte i summeringen. Henrik Evertssons ekonomiska utrymme lär också vara ganska begränsat eftersom de stora kanonerna har kontrakt även nästa säsong. Lägg dessutom till ett hotande minus i årets resultat.

Åtta matcher återstår av grundserien. Växjö Lakers har bland annat kvar ett dubbelmöte med Rögle och Modo borta, men också matcher mot topplag som Skellefteå och Frölunda. Det luktar play in. Och det luktar ett tidigt säsongsslut.

Daniel RydströmSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons