Annons

Det ligger en våt filt runt ditt huvud

Publicerad 29 februari 2016
Foto: Linda Himsel
Foto: Linda Himsel

I mitt Facebookflöde rasade det in nu-får-det-vara-nog-uppdateringar inför lördagens melodifestival. Det var efter att Expressen hårdvinklat en nyhet om att mellanaktsnumret skulle innehålla den svenska nationalsången samt folkvisor sjungna på hebreiska och arabiska. Detta uppfattades som att den SVENSKA nationalsången skulle sjungas på ett ANNAT SPRÅK. Gud förbjude. Skulle man sjunga nationalsången på ett annat språk så skulle det vara slutet för vårt land. Den sista spiken i kistan för ett fritt Sverige och vid passkontrollerna i Malmö skulle det inom kort stå tio tusen tyska bögar och vänta. Minst.

När redaktionen på Expressen sedan insåg att flertalet av deras läsare inte klarar av att läsa mer än rubriken så fick de gå ut med ett förtydligande. Nationalsången skulle inte sjungas på något annat språk. Det skulle vävas in andra visor i numret som skulle sjungas på andra språk.

Annons

Många av jag-är-inte-rasist-men-personerna kunde andas ut en kort stund och sluta att buffra upp i sina skyddsrum. Men inte för någon längre stund. Nej. För sedan kom nästa chock, nästa mediala örfil på oss hederliga svenskar som bara har ett enda krav i livet och det är att få säga negerboll. De skulle ÄNDRA I TEXTEN. De jävlarna hade mage att byta ut Ja jag vill leva, jag vill dö i Norden till Ja jag vill leva, jag vill dö på jorden. Luften gick ur många helyllesvenskar som visserligen bara kan den första versen på Du gamla du fria, men ändå. Nu fick det vara nog. De skulle bojkotta Mellon! Och framförallt så började de med sina meningslösa inlägg Dela detta om du vågar säga vad andra tycker.

Först började jag att skratta när jag läste alla dessa inlägg. Förvånades över hur inskränktheten lagt sin blöta filt över vårt land och strypt tillgången till syre så pass mycket så att hjärnor nu börjat trappa ner för att klara av det mest vardagliga.

För det måste väl finnas någon förklaring till varför denna storm av intelligensbefriad tankeverksamhet kom nu men inte för två år sedan? Jag menar när Max Martin gjorde om nationalsången för Zlatan Ibrahimovic när han skulle medverka i en reklamfilm för Volvo. Då sa Zlatan såhär till Di Weekend i en intervju:

Det är vad jag kan bidra med. Göra allt för att det ska bli till en positiv sak. För det är så här det är. Det här är så Sverige ser ut 2014. Jag pratar inte perfekt svenska, men det är så det är. Blandningar överallt. Jag kan vara svensk ändå. Vi är alla olika men ändå lika. Pappa är från Bosnien och muslim. Mamma är från Kroatien och katolik. Men jag är född i Sverige och svensk medborgare. Det går inte att ändra på det. Det är bara att gilla läget och acceptera det.

Då fylldes mitt flöde med delningar av reklamfilmen av samma personer som nu ville sätta ner foten. Så det måste väl handla om en epidemi av syrebrist? För det kan väl inte handla om att det var en manlig idrottsstjärna som stod för samma budskap den gången? Nej jag ska inte falla ner i feministhålan (jag har fått lite kritik för att mina krönikor är lite väl feministiska…) men jag måste ändå ställa frågan.

Problemet med inskränkthetens våta filt begränsar sig inte inom Sveriges gränser. Imorgon är det supertisdag i USA och det står väl inte för otroligt att republikanerna går ett steg närmare att få Donald Trump som kandidat till det amerikanska valet. Jag såg ett inslag på tv om de typiska Trump-anhängarna. I en liten ort i söder fanns de. Och det är ju fel av mig att uttala mig om huruvida den våta filten stramat åt dem extra hårt runt huvudet, men en sak hade de alla gemensamt. De tänkte rösta på Trump eftersom han säger som det är. Hur kommer det sig att så fort någon uttalar sig rasistiskt så kopplar personer som har den våta filten som en turban över huvudet det som ett likamedtecken till att det äntligen är någon som säger som det är. Det är ett så förbaskat dumt uttryck så jag blir tokig. Det är en person som säger sin åsikt och undanhåller en massa annat för att förstärka sin åsikt. Retorik kallas det för.

Dagens Nyheter berättade i helgen om att förra CIA-chefen Michael Hayden sagt att USA:s väpnade styrkor skulle vägra lyda order om Trump som president på allvar försökte driva igenom sina förslag om tortyr och jakt på terroristers familjer.

New York Times publicerade en granskning som visade att det börjar bli panik i det republikanska lägret för de vet inte hur de ska få bort Trump.

Men hans väljare, som börjar bli en ganska gedigen skara, tycker ju att han är så bra för han säger som det är. Idioter.

Vi kan hoppa tillbaka till Sverige igen och en annan politiker som säger som det är. En politiker i Alvesta som startade Facebookgrupp just av den anledningen. Där skrev han om brott som begicks på en skola och av vilka. Han sa som det var. Problemet var bara att det inte stämde. Som så mycket annat hos dem som säger som det är. Den våta filten av inskränkthet klämde åt lite extra mycket runt hans huvud när han sedan fick svara på frågor kring hans förflutna som visst innefattade en hel del våldsbrott. Då ville han inte vara med mer. Han ville ju bara att folket skulle veta hur saker och ting låg till, rakt upp och ner. Utan omskrivningar. Ja inte allt då, men det han ville att de skulle veta. Och med de omskrivningar som han tyckte passade.

Annons

Så nästa gång du tycker att en politiker eller en grupp säger som det är. Lossa lite på filten kring ditt huvud och googla på retorik. Nästa ord du googlar bör sedan vara fakta.

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons