Annons

Det våras för Welch

Noah Welch är tillbaka i Växjö. Enligt de uppgifter jag har ska sportchef Henrik Evertsson ha meddelat laget om detta redan i anslutning till matchen i lördags.
Växjö • Publicerad 27 september 2017
Foto: Lena Gunnarsson

Det har funnits rykten som sa att Noah Welch och Sam Hallam inte alltid var de bästa av vänner under amerikanens förra sejour i klubben. De är båda proffs och känner varandras kapacitet. Sam Hallam vill vinna SM-guld och vet att den chansen är större med Welch i laget. Noah Welch lär vilja spela OS och vet att Växjö antagligen är ett perfekt val för att ta sig dit. Men jag undrar lite vem som ska få stryka på foten?

Annons

Växjö rullade på sju backar i lördags, där rotationen mestadels bestod i att Joel Persson och Linus Högberg växlade i par med Daniel Rahimi. Ingen av dem gjorde bort sig på något sätt och Persson blev återigen målskytt.Därtill går Ben Youds fortfarande småskadad och väntas tillbaka inom kort. Med Perssons lilla genombrott här under veckorna som gått så betyder det att Lakers har nio dugliga backar i spelbart skick om Welch skulle ansluta.

Åtminstone en av dem måste lånas ut till Troja, eller annan klubb. Ytterligare en måste sitta på läktaren och en tredje får räkna med att kanske spela sex-sju minuter per match. Noah Welch äter minuter som göteborgaren i Sällskapsresan knaprar hjärtmedicin och kommer knappast till Växjö för att spela tredje backpar.

Joel Persson lär inte protestera mot att spela toppminuter i Troja, det kanske rentav vore riktigt bra för alla parter. Linus Högberg skulle nog behöva 20 minuter per match mot bra motstånd istället för att växla på en sjundeback. Men det vore också väldigt synd, med tanke på att båda är väldigt spännande framtidsnamn för Lakers. Oliver Bohm lär vara marginellt mer sugen på Hockeyallsvenskan än läktaren. Det gäller också för Peter Andersson, som varit OK men inte mer under sina första SHL-matcher i Lakers. Är det kanske på det viset att Ben Youds skada är värre än befarat? Eller har han visat sig inte vara så bra som man hade hoppats, och att Welchs inträde betyder hans uttåg?

Samtidigt: säsongen är lång. Och Växjö vet från ifjol hur dyrt det är att ha en tunn trupp. Backsidan ifjol var väldigt bra, men vägde lätt och var inte särskilt djup och det straffade sig hårt i kvartsfinalen mot Malmö, där det plötsligt var lagets svaga punkt.

Vi får se, men det ska bli spännande att följa. Pigga starter från ett par ungtuppar kommer inte motverka det faktum att absoluta toppbackar som Holm, Murphy och Rosén försvunnit. Med Welch i laget kliver Växjö givetvis upp ytterligare en nivå i kapacitet.

Växjö skickade annars ut ett pressmeddelande under måndagen, och där trodde vi ju att Welch-nyheten skulle finnas. Men icke. Istället lät klubben meddela att Henrik Evertsson på obestämd tid tar över som VD, när Stefan Hörberg kliver av för att ägna tid åt sina riktiga företag.Spännande drag, tycker jag. Ingen kan Växjö Lakers lika bra som Henrik Evertsson, som varit anställd i klubben sedan innan folk hade mail i mobiltelefonen. Han säger själv att han också har att utse sin efterträdare bland arbetsuppgifterna, och att rekrytera folk brukar han vara bra på.

Att locka publik blir märkligt nog en större utmaning, i takt med att Växjö blir bättre. Visst, Örebro hemma i omgång tre bara två dagar före lön är knappast en klang- och jubelföreställning hos något lag i serien. Men aj, så glest det var på läktarna i Vida i lördags.Och det var väl en jävla tur det. Någon större underhållning bjöds vi nämligen inte.

Som den gratisätare jag är hade jag själv förmånen att vara gäst i Studio 97 och fick därmed äran att smaka på den nya Lakerstårtan. Det var den näst godaste som vann, men den var orange och blev således inkvoterad vinnare av de fans som enbart hade en okulärbesiktning som beslutsunderlag.

Av alla hockeymatcher jag analyserat i mitt liv var detta kanske den allra svåraste. Det fanns egentligen ingenting att säga om någonting. Växjö var inte bra, inte heller dåliga. Örebro genomförde däremot en nära nog perfekt bortamatch och hade mycket väl kunnat åka hem från Vida med alla tre poängen i bagaget om inte Viktor Andrén haft en skarp dag på jobbet. Förr om åren hade Lakers nog också förlorat en sån där match, men topplag vinner matcher även när de inte är på topp.

Växjö Lakers har hjärta som ledord, Jörgen Jönsson står i båset och numera är sportchefen också VD. Jag tror mig börja ana förklaringen till de många tomma stolarna.

De börjar sakta förvandlas till Färjestad.

Peter SibnerSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons