Annons

Detta får du inte missa under Prideveckan

Publicerad 7 maj 2016
Foto: Lena Gunnarsson, Smålandsposten
Foto: Lena Gunnarsson, Smålandsposten

På måndag drar en vecka som uppmärksammar kärlek, frihet och rätten till att älska vem man vill igång. Växjö Pride färgsätter stan och årets tema är frihet.

Andreas Dahl är projektledare för Växjö Pride och här har han listat fem event som du absolut inte får missa.

Annons

– Det är skitsvårt att tipsa om bara fem grejer, vi har ju över 100 programpunkter under hela veckan. Men här kommer det som jag tycker att du absolut inte får missa.

1. Invigningen.

–Invigningen är på måndag klockan 17.30, med efterfest på Tak. Det är starten på hela Pride-veckan och det är där som vi lägger en lite allvarligare touch på veckan. Fristadsförfattaren Jude Dibia från Nigeria håller tal och även Barbro Westerholm, hon som tog bort sjukdomsstämpeln 1979. Det känns som en värdig start på veckan.

2. Paraden.

Paraden och konserten på lördag med start 14.00. Ska man bara göra en sak under veckan så är det detta. Det är det häftigaste man kan uppleva under året i Växjö, det är så många som både deltar och tittar.

3. Kulturevenemangen.

– Jag har valt tre olika kulturevenemang, det går inte att bara säga ett. This is concrete, en dansföreställning som regionteatern gör som visas 19.00 på onsdag. Vi har Männen med rosa triangel, tisdag klockan 19.00. Det är en teaterföreställning som Riksteaterna gör och är en skildring av att ha varit homosexuell i ett koncentrationsläger. Sist väljer jag stand up med Bethany Black, en engelsk komiker som gästar oss.

4. Festerna.

– Växjö Pride har två officiella fester, avslutningsfesten på Grace på lördag för alla över 20 år. Acid Queen är värdinna och kör en del nummer, vi kollar på Eurovision sen är det fest hela kvällen. För de som är lite yngre finns Pride Ung, de har sin fest på Bergendahlska gården från klockan 19 till midnatt. Där ska Vapenbröder uppträda. Gay de Luxe på fredagen med live-karaoke som Miss Glitter och Freaky Easter håller i.

5. Föreläsningarna.

Annons

– Vi är övertygade om att kunskap förebygger fördomar och kan hjälpa till att bryta normer. På onsdag mellan 19 och 21 är det föreläsningar om skildringar HIV och Aids som Linnéuniversitet håller i. Tisdag klockan 17 är det föreläsning med Tamara Laketic, en Serbisk feminist och hbtq-aktivist som berättar om sina erfarenheter i ett konservativt samhälle. Sista tipset är onsdag klockan 13, en föreläsning om mångfald av Edna Eriksson. Den heter Människan har inte rötter, hon har fötter. Det handlar om hur vi förhåller oss till människor i förändring.

Charlotte Stjernkvist

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons