Annons
Nöje

Dokumentär spelas in

I början av 60-talet internationaliserades Sverige och många, främst unga kvinnor, begav sig ut i världen för att hjälpa till med biståndsarbete. Dessa pionjärvolontärer skildrar forskaren/författaren Cecilia Jonsson och filmaren Niklas Croall i dokumentären ”Ge ett år av ditt liv”.
– Det är väldigt starka berättelser. För många av kvinnorna blev volontärerfarenheterna helt livsavgörande.
Publicerad 24 oktober 2017
Foto: David Färdigh

Under 50- och 60-talet skedde ett radikalt skifte i Sverige. Intresset väcktes för internationella frågor. Världen kom till Sverige samtidigt som svenska statsmän och politiker som Dag Hammarskjöld och Olof Palme blev en viktig röst på den globala arenan.

1959 gick den första vågen av unga svenskar som reste ut i världen för att delta i olika biståndsprojekt. Den övervägande majoriteten var unga kvinnor från arbetarklassen, ofta hantverkare, sjukvårdare eller lärarinnor.

Annons

– Kvinnorna var idealister i 20-årsåldern som reste iväg under ett eller två år för att bygga upp biståndsarbete i exempelvis Indien eller Afrika, berättar Cecilia som 2015 kom ut med boken Pionjärvolontärer.

Ordet pionjärer är väldigt passande.

– De kom till byarna och fick verkligen börja från grunden med att bygga hus och en fungerande struktur. Deras insatser banade vägen för det efterkommande svenska solidaritetsarbetet i världen.

I arbetet med boken träffade Cecilia 15 pionjärer som var med på 60-talet. Deras starka berättelser är en viktig del av den svenska 1900-talshistorien och hon fick en idé om att göra en film på temat. Via Reaktor Sydost kom Cecilia i kontakt med filmaren Niklas Croall.

– Jag blev snabbt intresserad. Här fanns mycket användbart, dels sparad smalfilm från några av pionjärresorna och dels starka, personliga berättelser som inte skildrats på film innan, säger Niklas.

Intervjuer med de idag 75-åriga pionjärvolontärerna har kompletterats med inslag om nutida volontärer samt reflektioner från exempelvis Ingvar Carlsson, Birgitta Dahl och Carin Jämtin, nuvarande generaldirektör på SIDA. Allt material ska sedan klippas ihop till en film med titeln, Ge ett år av ditt liv. Målsättningen är att den så småningom ska visas på SVT. Men ett första delmål är nu att få ihop finansieringen.

– Vi har därför dragit igång en crowdculture-kampanj. Alla bidrag vi får in växlas upp med pengar från offentliga fonder, så vi hoppas att så många som möjligt vill stödja filmen!

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons