Annons

Drömmen om en tv-kanal blev sann

Att bygga broar mellan medborgarna och beslutsfattarna var visionen när Avdi Islami förverkligade sin dröm och startade Öppna Kanalen Växjö. Idag sänds kanalen 24 timmar om dygnet med program som innefattar allt från kommunfullmäktige till idrottsevenemang och föreningsaktiviteter.
– Öppna Kanalen bygger på deltagande. Det ska vara en röst för den lokala demokratin.
Växjö • Publicerad 23 januari 2018
Foto: Nadia Hagberg

Ett starkt, hängivet och bultande engagemang är utmärkande för Avdi Islami. Under ungdomsåren i Kosovo i dåvarande Jugoslavien var han aktiv i demokratirörelsen, deltog i demonstrationer och skrev i regimkritiska studenttidningar, med risk för att hamna i fängelse.

– Det kanske låter konstigt, men det var en väldigt spännande tid. Vi kände att vi kämpade för något viktigt, och vågade riskera något. Det var en annorlunda ungdom. Jag satt inte och spelade tv-spel, höll inte på med idrott eller var ute på krogen, istället var vi ute på stora demonstrationer, möttes av tårgas och jagades av polis.

Annons

När Avdi kom som flykting till Sverige 1994 så blev han först imponerad. Här fanns de demokratiska möjligheterna att påverka och delta i samhället. Men ganska snabbt förbyttes detta i frustration.

– Jag reagerade på att alla gick omkring och gnällde utan att göra något. Det kändes som Sverige passiviserade människorna. Systemet verkade alltför omhändertagande. Det tillät inte människor att ta ansvar!

Att verka för ett aktivt deltagande i samhället har gått som en röd tråd i Avdis liv. Redan 1995 skickade han ett brev till kommunstyrelsen i Älmhult, hans dåvarande hemkommun, med förslaget om att starta en lokal tv-station där ungdomar skulle ges möjligheten att kunna nå ut med sina budskap till beslutsfattarna.

– Men jag var för tidigt ute. Då fanns det inga pengar för den typen av satsningar.

Tv-mediet fortsatte dock att locka och efter att ha gått en tv-produktionsutbildning i Varberg började han jobba på TV4 i Växjö. Samtidigt fanns drömmen om att starta en egen tv-kanal, något som omgivningen bestämt avrådde honom från.

– De tyckte att jag var galen. Glöm det, var deras uppmaning.

Men du lät dig inte avskräckas?

– Nej, jag var som den där sköldpaddan som kämpade sig uppför berget trots att alla runt omkring skrek att han borde ge upp. Sköldpaddan fullföljde klättringen eftersom han inte hörde varningarna. Han var döv. Så var det för mig också. Jag varken såg eller lyssnade.

Avdi beskriver sig som en person som gillar utmaningar och som har en dragning åt det flummiga.

– Jag inser inte alltid konsekvenserna. När det gäller Öppna Kanalen såg jag tydligt det färdiga resultatet framför mig. Däremot såg jag inte alls omfattningen av arbetet för att nå dit.

Annons

Öppna Kanalen Växjö startade 2005 och är idag en väletablerad lokaltv-station som sänder 24 timmar om dygnet. Kanalen producerar och sänder program för regionens föreningsliv, näringsliv, institutioner och den offentliga sektorn. Utbudet innefattar allt från föreningsevenemang till idrottstävlingar och Musikhjälpen. Kanalen sänder dessutom debatterna i Växjö kommunfullmäktige, men däremot sköter de inte längre själva filmandet och produktionen.

– Kommunen beslutade 2014 att det skulle göras en upphandling och ett Stockholmsföretag la det lägsta budet. Så de filmar men programmet sänds i vår tv-kanal.

Att Öppna Kanalen Växjö förlorade upphandlingen innebar också att projektet Interaktiva Växjö gick i stöpet.

– Det handlade om att skapa ett nätverk med videoportaler. Vi hade köpt in och byggt fem stolar med dataskärmar som skulle kunna placeras lite varstans ute i kommunen. Tanken var att medborgarna istället för att behöva ta sig till kommunfullmäktige skulle kunna sätta sig på stolen, trycka på skärmen, välja en politiker och framföra en fråga som gick direkt ut på kommunfullmäktigemötet. Tyvärr fick vi lägga ner den satsningen när vi förlorade upphandlingen.

Upphandlingen var ett bakslag men för övrigt tycker Avdi att han fått både stöttning och uppmuntran av Växjöpolitikerna och Växjöborna.

– Ja, både det offentliga och medborgarna visar sin uppskattning. Man värdesätter Öppna Kanalen Växjö som ett demokratiskt verktyg som bygger broar mellan medborgarna och makthavarna.

Fast på samma gång är Avdi bekymrad över tillståndet i dagens Sverige. Han är tveksam till om nuvarande demokratiska system överlever på sikt.

– Efter varje val blir det ständigt en massa gräl och bråk. Samtidigt utmanas yttrandefriheten och säkerheten av teknikutvecklingen. Jag tror att vi behöver något nytt system, som är mer anpassat till dagens samhälle. Exakt vad vet jag inte, men jag tror att interaktiva medier som Öppna Kanalen kommer ha en viktig funktion för att öka medborgarnas deltagande i samhället.

Avdi filosoferar vidare. Som framsynt visionär har han alltid huvudet fullt med nya idéer.

– Det är ett problem för mig. När jag har fått idéer eller visioner så släpper de inte taget om mig. De håller mig vaken på nätterna och kräver att förverkligas.

Annons

Men det är värt det?

– Ja, utan problem blir tillvaron ointressant. Jag tycker om att kämpa för känslan!

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons