Annons

Ekman Larsson om klubbens svåra val

Publicerad 20 juni 2017
Foto: JONAS ENGMAN, SMÅLANDSPOSTEN
Foto: JONAS ENGMAN, SMÅLANDSPOSTEN

Efter 21 säsonger i Phoenix och Arizona Coyotes väljer klubben att inte förlänga kontraktet med lagkaptenen Shane Doan. Innan beskedet blev officiellt ringde 40-åringen ett telefonsamtal till Tingsryd, Småland. I andra änden av luren fanns Oliver Ekman Larsson.

– Det var väl inte direkt väntat. Man trodde att han skulle ta beslutet själv. Nu verkar han sugen på att spela ett år till och klubben har sagt att de vill gå en annan väg.

Annons

Hur mycket har han betytt för klubben?

– Utan honom hade det nog inte varit hockey där just nu. Han betyder mycket för organisationen och staden med allt han ställer upp på. Han är ute och visar upp sig och ställer upp och ger tillbaka.

Vad har han betytt för dig?

– Det är väldigt skönt att ha en sådan kille som tar hand om en när man kommer till ett nytt lag. Det var han som tog hand om mig första dagen. Han frågade om allt var bra och om man behövde något. Jag kan nog inte tacka honom tillräckligt. Det finns nog inte tid för det.

Sedan tre säsonger tillbaka har 25-årige Oliver Ekman Larsson varit assisterande lagkapten i Arizona Coyotes. Enligt uppgifter är det han som kommer att ta över efter klubbens legendar.

– Det är klart jag hoppas det, men samtidigt har vi många bra ledare i vårt lag. Jag tror inte det spelar någon roll för hur jag kommer att vara i omklädningsrummet.

Men det är inget snack om vad du svarar om de ringer?

– Jag tror inte ens att de behöver ringa och fråga, säger Oliver Ekman Larsson.

Just nu är Tingsryds NHL-bidrag hemma i Småland. Ett VM-guld med Sverige fick avsluta en tung säsong där alla tankar fanns hos mamma Annica som gick bort i cancer.

– Det är väl klart att VM-guldet satte ett avslut på något som har varit väldigt jobbigt för alla inblandade, inte bara för familjen utanför alla man känner och runtomkring. Det är inget som kommer att ta en dag eller en vecka. Det kommer att finnas med en hela livet. Det är så det är. Det är något man lär sig leva med, men samtidigt kommer hon alltid finnas med oss. Det är en jättekonstig känsla. Jag har aldrig varit med om något liknande och det är inget man önskar sin värsta fiende.

Annons

Till hösten väntar en ny vardag för pappa Patric som tagit över som sportchef i SHL-laget Karlskrona och lillebror Kevin som lämnar Tingsryd för AHL-spel med Tucson Roadrunners, farmarlag till just Arizona Coyotes.

– Det är kul för honom. Han har varit i Tingsryd i några år och var sugen på att testa något nytt. De kom och frågade mig om det var okej. Jag vill inte att han ska bli särbehandlad för att jag är i organisationen och för att hålla mig glad och nöjd. Jag sade att det ska vara helt på deras villkor. Det känns skönt att de inte gör det för att han är min bror utan för att de vill ge honom en chans och för att de tror på honom.

För Oliver Ekman Larssons del väntar en nionde NHL-säsong och troligen den första med ett C på bröstet. Samtidigt närmar han sig slutdatum på det långa kontrakt han skrev våren 2013. Det går ut efter nästa säsong.

– Jag trivs väldigt bra där och vi har många unga, lovande spelare, Det är helt omöjligt att säga om vi kommer att slåss om Stanley cup om två, tio eller fem år. Det är inget man kan sitta och spekulera om, säger Ekman Larsson som dock fick mersmak på att lyfta bucklor efter VM-guldet.

– Det var väldigt mycket mer blodad tand på att vinna när man är med på något sådant. Det är något bra med allt som varit. Man strävar alltid efter att vinna, men när du fått blodad tand vet du vad som krävs.

Daniel RydströmSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons