Annons

Elev på Växjöskola prisas

Termokromism på atomär nivå i speciella kristaller. Ja, det har Lukas Anianson, elev på Katedralskolan, undersökt i sitt examensarbete. För sina experiment tilldelas nu Lukas Växjö Öjaby Rotaryklubbens Naturvetenskaps- och Matematikstipendium.
Publicerad 1 juni 2017
Foto: Lena Gunnarsson, Smålandsposten
Foto: Lena Gunnarsson, Smålandsposten

Kristallklart? Nej kanske inte för en vanlig lekman men Lukas berättar att hans examensarbete handlar om att undersöka varför vissa speciella kristaller byter färg vid upphettning. Experimenten har han huvudsakligen genomfört på Linnéuniversitetets laboratoriesalar i Kalmar och slutsatsen är att färgskiftningen beror på spinnöverkorsning som uppstår när elektroner byter spinnriktning.

– Anledningen till att jag valde att undersöka just detta är att jag är väldigt förtjust i färger.

Annons

Lukas deltog nyligen i en internationell tävling i USA inom forskning och ingenjörsvetenskap. 2000 ungdomar från hela världen medverkade. Något pris blev det inte för Lukas där men hemma i Växjö mottog han i måndags Växjö Öjaby Rotaryklubbens Naturvetenskaps- och Matematikstipendium för 2017. Prisceremonin ägde rum på Elite Stadshotellet och Lukas mottog såväl diplom och en penningsumma.

– En stor ära, konstaterade Lukas.

Vad är det som gör naturvetenskap så spännande?

– Att man hela tiden kan upptäcka nya saker och studera världen från nya perspektiv.

Inom kort tar Lukas studenten på Katedralskolan och i höst väntar sedan studier på Lunds universitet, där han kommer studera till civilingenjör med inriktning teknisk fysik.

– Min plan är att så småningom doktorera.

Är du en blivande vetenskapsman?

– Ja, det vore intressant. Jag gillar det mesta inom naturvetenskap.

David Färdigh

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons