Annons

Elever får uppleva påskens budskap

I Söraby församling (i Rottne med omnejd) är påsken synlig både i skolorna och på byn. Det anordnas påskspel och påskvandringar för de allra minsta och upp i sjätte klass. Konfirmanderna gör varje år ett nytt framträdande med moderna tolkningar av påskens budskap för att tala om påskens innebörd i modernt sammanhang.
Den här texten är producerad av Svenska kyrkan. Den är inte skriven av VXO News journalister. • Publicerad 20 mars 2018

Innebörden i påskens budskap handlar om att vi alla kan göra fel och få förlåtelse, att oavsett vad vi gör så är vi fortfarande accepterade. Det är ett budskap som lämpar sig bra för barn i olika åldrar och som påverkar oss på ett positivt sätt. Därför samarbetar Söraby församling med skolorna i närheten.

Från början gjorde konfirmanderna ett påskspel som alla på skolan fick komma och titta på. Men för de små barnen kunde påskspelet ibland kännas otäckt och svårt att förstå. Med nytolkningar av påskens budskap kunde de innehålla både gängbråk och elektriska stolen, där påskens budskap förstås mellan raderna. Därför startade påskvandringarna för barnen i åldern sex till tio år.

Annons

Ett exempel på hur påskvandringen kan se ut:

- Barnen får göra en tidsresa. Vi räknar neråt i tid och går sedan in i berättelsen. De möts av olika personer från bibeln.

Ängeln avslutar alltid vandringen med att säga: " Han är inte här han lever". Ibland får barnen sjunga en sång tillsammans med ängeln. Vi försöker ge de små barnen påskberättelsen så enkelt och nära bibelns berättelse som möjligt, berättar Malin Lydig, församlingspedagog i Söraby församling.

Malin och hennes kollegor har också åkt ut till förskolorna i Tolg och Åby för att tala om påskens budskap.

- När vi talar med förskolebarn om påsken gör vi det så enkelt som möjligt med fokus på det positiva i påsken. Vi berättar att Jesus pratade med folket och sedan var det människor som inte tyckte han sa bra saker eller inte tyckte att man ville vara en bra kompis. De gav pengar till Jesus kompis Judas för att han skulle berätta var Jesus var någonstans. De tog Jesus och spikade upp honom på ett kors och la honom i en grav och satte en jättestor sten framför. Därefter kom det kvinnor som såg att stenen var borta. De möttes av en ängel som sa:" Var inte rädda, han är inte här, han lever."

Men varför är det viktigt att prata om påsken i skolor och förskolor?

- Det handlar om vårt arv och våra traditioner. Oavsett vilken bakgrund vi har är det bra att få reda på arvet som format vårt samhälle, om kyrkan och om de traditioner som finns utifrån den kristna tron.

Fortfarande gör Estetkonfirmanderna varje år ett påskspel som visas för de äldre barnen, tio till tolv år både i Rottne och i Sandsbro. Konfirmanderna får utifrån bibelns berättelse själva komma fram till på vilket sätt de vill berätta. Anna Tornehagen som är dramapedagog sätter därefter samman ett manus där både döden och uppståndelse finns med.

- För två år sedan ville de ha svarta hoodisar och vita hoodisar. Och Jesus blev skjuten i ett gängbråk. Förra året ville de ha det som ett teve-program med påsknytt. Då var det en reporter som var ute på plats och upplevde hela påskens berättelse. Han var framme och intervjuade olika karaktärer från berättelsen, t ex Jesus vid korsfästelsen. I år har de kommit fram till att köra en videoblogg som Jesus har skapat. Det blir ett framträdande med mycket teater och mindre sång och dans, så som årets konfirmander ville utforma det, säger Malin Lydig.

Trots att händelserna i påskspelet är hämtade från ett nutida sammanhang finns alltid en tydlig koppling till de bibliska berättelserna. Denna samtidsanalys av bibelns budskap är nyttig för alla inblandade.

Annons

- Just i åldern tio till tolv år är det inte så lätt att få vara den man är. Det finns många normer vad som är okej eller inte bland kompisarna i skolan. Det kan vara svårt att känna att man duger. I det hårda klimat som ibland kan råda i skolan kan eleverna må bra av att få ta del av budskapet där vi pratar om Judas svek när han tog emot pengar för att ange sin vän och om Petrus som inte vågade gå emot gruppen och erkänna att han kände Jesus.

Påskvandringar och samarbeten med skolorna finns på många ställen här i Växjö med omnejd. Skolans syfte att berätta om svenska traditioner och kyrkans syfte att tala om det kristna budskapet går hand i hand när vi på ett ganska lättsamt sätt tillsammans får uppleva påskens budskap.

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons