Annons

Eleverna ska själva välja skola

Publicerad 28 april 2016
Foto: Josefine Snaula
Foto: Josefine Snaula

Liberalerna och Miljöpartiet i Växjö vill utreda förutsättningarna för ett obligatoriskt skolval i Växjö.

Det innebär i så fall att alla elever ska kunna välja vilken skola de vill gå i, oavsett vart de bor. Det är redan möjligt, men få gör det och ofta är det barn till föräldrar med högre utbildning som aktivt väljer skola, något som Liberalerna och Miljöpartiet vill ändra på.

Annons

De hänvisar till ett exempel i Nacka, där obligatoriskt skolval har införts. De föräldrar som är mest aktiva i skolvalen där är de som bor i Fisksätra, ett område med många utrikesfödda. Där pendlar åtta av tio elever till andra områden.

Stefan Bergström (L) och Neira Kahrimanovic (Mp) anser att det bland annat förbättrar gymnasiebehörigheten och minskar segregationen om eleverna själva får välja vilken skola de ska gå i. De menar att det finns en stor bostadssegregation i Växjö, och att det i sin tur skapar en segregerad skola. Om man inför obligatoriskt fri val, kommer det leda till en ökad blandning av elever i skolan.

– Att införa ett obligatoriskt skoval är ingen quick fix. Det finns en mängd frågor att ta ställning till. Det handlar tex om behovet av bättre information, skolskjutsar, högre transparens och redovisning av kvalitetsmått. Därför vill vi börja med att utreda förutsättningarna i Växjö kommun, säger Neira Kahrimanovic (Mp) i ett pressmeddelande.

Charlotte Stjernkvist

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons