Annons
Nöje

En fullspäckad teatersäsong i Växjö

Kultur är livets bultande hjärta menar Charlotte Aaby Hertzman, verksamhetsledare för Växjö Teaterförening. I vår väntar en fullspäckad teatersäsong som rivstartar redan nästa helg med musikalen Bläck eller blod på Växjö Konserthus.
– Det är ett nyskrivet verk med Anders Ekborg och Lina Englund som fått strålande recensioner.
Publicerad 7 januari 2018
Foto: Nadia Hagberg

Magazinet träffar Charlotte bakom kulisserna på Växjö Teater, som är något av hjärtat i Växjös teaterliv.

– Det här är hemma för Växjö Teaterförening. Att ha tillgång till en sådan anrik teater med fantastiska lokaler och ett duktigt tekniskt team betyder väldigt mycket för oss.

Annons

Charlotte är uppvuxen utanför Alvesta och gick på gymnasiet i Växjö. Men i sitt yrkesliv har hon mestadels tillbringat på nordligare breddgrader, bland annat var hon i flera år verksam på Norrbottensteatern, Sveriges äldsta länsteater.

– Jag kan fortfarande alla Norrbottens tolv kommuner utantill och skulle nog kunna peka ut de flesta större orter. I Norrbotten fanns en väldigt stor medvetenhet, stolthet och vilja till kultur. Mycket av det känner jag igen även här i Kronoberg.

Efter att lämnat Norrbotten så hamnade Charlotte som producent på Byteatern i Kalmar. Därefter var hon under några år frilansande kulturarbetare och byggde bland annat upp Soppscenen, som blev en stilbildande mötesplats för scenkonst, litteratur och samtal. Men livet som frilansare i kulturbranschen innebär en osäker tillvaro och när hon såg att Växjö Teaterförening sökte en verksamhetsledare så riktade hon blickarna mot Kronoberg.

– Jag hade knappt varit i Växjö sedan jag tog studenten 1975, men det är en spännande och kreativ stad. Dessutom finns ett starkt engagemang hos Växjö Teaterförening och dess 400 medlemmar.

Foto: Nadia Hagberg

Växjö Teaterförening är en ideell förening som är en del av Riksteatern, Sveriges största turnerande teater. Från Växjö kommun har dessutom föreningen uppdraget att arrangera scenkonst i såväl Växjö som ute på bygdegårdarna i de mindre orterna i kommunen.

– Uppdraget innebär att arrangera cirka 20 produktioner per år. Fast i år spänner vi bågen extra mycket. Redan under vårsäsongen kommer vi nämligen upp i 20 föreställningar.

Hur gör ni urvalet av produktionerna?

– Vi har vissa kriterier där utgångspunkten är att det ska vara en mix av klassiker och nyskrivet. Vi ska även fånga perspektiv som jämställdhet och mångkultur. En viktig del är också att ha med scenkonst som speglar samtiden och samhället idag.

Förutom dessa kriterier så har förstås önskemålen från medlemmarna i Växjö Teaterförening stor tyngd. Och något som gärna efterfrågas är musikaler. Det önskemålet infrias omgående i år då vårsäsongen inleds nästa lördag på Växjö konserthus med Bläck eller blod, en nyskriven musikal som utspelas i slutet av 1700-talet. Det är då Gustav III skräms av den franska revolutionen, drar in tryckfriheten och gör sig enväldig. Adeln rasar och smider planer på uppror. Samtidigt på Svaneholms gods i Skåne gör baron Rutger Macklean sin egen revolution då medeltida livegenskap byts ut mot skolor och ett modernt jordbruk.

– Musikalen har fått lysande recensioner. Den innehåller alla ingredienser. Här finns historia, spänning, nyskapande musik och så är det ett äkta kostymdrama!

Annons

I huvudrollerna återfinns Lina Englund och Anders Ekborg.

– Anders brukar ju besöka Växjö med sina julshower, så han är en populär publikmagnet.

Ett annat känt namn under vårsäsongen är Rickard Söderberg, som framträder som Gaytenoren på Växjö Teater 10 februari. Populära systrarna Tiffany och Bianca Kronlöf har gjort stor succé med Full patte och kommer till Växjö Teater 5 april med föreställningen De redan frälsta. Och så Lennart Jähkel som bjuder på körsång med Vocal Vibration med körverket Sång till välfärden den 26 april.

– 14 mars har vi dessutom en riktig klassiker, uppsättningen av Selma Lagerlöfs Kejsarn av Portugallien.

En föreställning på temat Sverige och identitet ges den 6 april då Nils Närman Svensson, uppvuxen i Växjö, tillsammans med Gloria Tapia diskuterar sitt chilenska ursprung.

– Nils kom som adoptivbarn till Sverige när han var sex månader medan Gloria invandrade med sin chilenska familj när hon var fyra år. De samtalar om likheter, skillnader och sitt sökande kring identitet och tillhörighet.

Charlotte konstaterar att vårprogrammet är minst sagt fullspäckat.

– Det är nytt rekord sedan jag började som verksamhetsledare hösten 2016.

Kan det bli för mycket kultur för en kulturarbetare?

– Nej, att få ta del av scenkonst och dela den upplevelsen med andra i publiken ger så mycket energi!

Annons

Vad betyder kulturen för dig?

– Det är en livsnödvändighet. På mitt kontor har jag ett skulpterat hjärta med orden: Kultur, livets bultande hjärta! Och det är så jag ser kulturen, som livets bultande hjärta!

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons