Annons

En hisnande berg- och dalbana

Publicerad 8 mars 2016
Foto: Lena Gunnarsson, Smålandsposten
Foto: Lena Gunnarsson, Smålandsposten

För att gå riktigt långt i ett slutspel måste alla pusselbitar i lagbygget falla på plats. Målvakten måste storspela, försvaret måste plocka bort alla returer framför mål och lagets vassaste anfallare måste sätta sina chanser. Men det räcker inte bara med skicklighet, form och tajming. Du måste också ha tur. Ett lag tog sig till kvartsfinal efter tidernas största portion tur.

Precis som vid flera tillfällen de senaste veckorna inledde Växjö Lakers magnifikt i matchen mot Luleå. Men precis som vid flera tillfällen de senaste veckorna förvandlades mästarspelet till något helt annat. 3-0 blev till 3-3 och eftersom Djurgården samtidigt gick mot vinst mot Färjestad var Växjö Lakers tvungna att vinna efter ordinarie tid.

Annons

Sam Hallam var troligen bara sekunder från att plocka målvakten, men Joakim Fagervall i Luleåbåset hann före. Han ville, av förståeliga skäl, bli trea i tabellen i stället för fyra. Växjös Sakari Salminen utnyttjade den tomma kassen hos gästerna och sköt sin nya klubb till kvartsfinal.

Första säsongen som regerande mästare har varit en otrolig berg- och dalbana för Växjö Lakers. Det har varit långa och sega uppförsbackar, men också häftiga nedförsbackar med otroliga svängar. I dag var man inne i en loop, men till slut rätade vagnen upp sig igen.

Nu börjar den allra roligaste delen av resan. Det blir kvartsfinal och på andra sidan står Linköping. Det är en motståndare som Växjö Lakers besegrat tre av fyra gånger under grundserien i flera tajta och tuffa tillställningar. Känslan är att det är helt öppet i en kvartsfinalserie i bäst av sju, kanske med viss fördel för Växjö Lakers.

Sam Hallam vinner tränarduellen mot Dan Tangnes på rutin. Kan Cristopher Nihlstorp åter växa till ett slutspelsmonster vinner Växjö Lakers även där. På backsidan känns Daniel Rahimi och Jonas Junland som två perfekta slutspelsbackar. Här måste Växjö Lakers höja sig ordentligt för att kunna vara med. På forwardssidan ser det jämnt ut. Båda har en riktig spetskedja, men med Sakari Salminen och Ville Leino i laget säger jag plus till Växjö Lakers.

Vi ska inte heller underskatta betydelsen av den högdramatiska avslutningen av grundserien. Nu får Växjö Lakers en vecka att slicka sår och studera motståndare i stället för att gå in i en oviss åttondel. Dessutom har man avslutat säsongen ruskigt starkt. Sju vinster på de åtta senaste är riktigt vasst.

Daniel RydströmSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons