Annons

En historisk motgång för Växjö Lakers

Publicerad 27 mars 2017
Foto: Smålandsposten
Foto: Smålandsposten

För den som håller på Växjö Lakers har de senaste 20 åren bjudit på många höjdpunkter. Antalet fiaskon har varit betydligt färre. Frågan är om inte måndagens tidiga uttåg i slutspelet hamnar allra överst på listan. I alla fall om vi också tar hänsyn till förväntningarna inför slutspelet.

Att åka ut i en kvartsfinal händer alla klubbar någon gång. Nu har det också hänt för Växjö Lakers. Klubben har tidigare tagit sig till semifinal två gånger – och den enda gången man spelat final blev det guld. Den här säsongen lyckades laget för första gången vinna grundserien. Det var en milstolpe och att åka ut direkt i ett slutspel blir ett annat minne för den 20-åriga föreningen.

Annons

Malmö vann den fysiska kampen i kvartsfinalserien och fysiken brukar väldigt ofta vara avgörande i just slutspel. Att Malmös två målskyttar i den avgörande matchen hette Noah Welch och Rhett Rakhshani visar en hel del av vad Växjö Lakers saknade i detta slutspel.

Klubbens backuppsättning har stor potential, men den var inte tillräckligt elak våren 2017. Calle Rosén var klart hämmad av sin skada och med det lyfte inte heller Philip Holm till några grundseriehöjder. Duon, som hade laget bästa plus/minus-statistik i grundserien,hade den sämsta i slutspelet.

På forwardssidan klev Emil Pettersson fram och Tuomas Kiiskinen levererade ännu en gång. Men i övrigt var det klent. Dennis Everberg gjorde inte ett enda mål i kvartsfinalen och Olli Palola spräckte inte sin nolla förrän i sista matchen. I Malmö har spelare som Frederik Storm, Robin Alvarez och Nichlas Hardt klivit fram och Rhett Rakhshani visade att han tycker att slutspel är mycket roligare än grundserie ännu en gång.

Nu väntar en tidig silly season för Växjö Lakers del. På pappret har väldigt många spelare kontrakt över nästa säsong, men det kan nog bli omsättning ändå. Nick Bailen ska redan vara på väg till KHL. Med tanke på hans slutspel gråter få fans över det. Calle Rosén, Eric Martinsson och Philip Holm kan ha ett NHL-kontrakt på gång och Cory Murphy drar söderut för att avsluta spelarkarriären i Blekinge.

På forwardssidan har troligen Dennis Everberg och Olli Palola visat tillräckligt under grundserien för att få erbjudanden från KHL eller NHL. Mest intressant blir att följa Robert Rosén som har utgående kontrakt. Han lär också ha alternativ, men är de tillräckligt intressanta för att bryta upp från vardagen hemma i Växjö? Snart vet vi.

Daniel RydströmSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons