Annons

En leende Mokka

Publicerad 6 augusti 2017
Foto: CNP Media
Foto: CNP Media

Opel Mokka är en av de mest framgångsrika modellerna i SUV-segmentet och nu har det gjorts en uppdatering. Utseendet är delvis nytt med stora hjul, ny leende front, högt uppdraget bakparti med tydliga hasplåtar såväl fram som bak. Det här är en bil som ska passa in i de flesta sammanhang och varför då inte förlägga provkörningen till en plats där den helt enkelt inte finns. I Storbritannien säljs nämligen Opel under namnet Vauxhall.

Vi inleder den här resan strax utanför Edinburgh och naturen ser precis ut som man förväntar sig av Skottland. Gräset är illgrönt och dimman sveper in från Nordsjön över ett naturskönt landskap. Bilen känns hemtam redan från början - dieselmotorn spinner snarare än knattrar och växellådan är lättarbetad.

Annons

Fasan(sfullt) angrepp

Första delmålet är Dalmeny House, vilket är ett pampigt slott från 1817. Under färden hinner vi konstatera att även interiören piffats upp med hjälp av nya materialval samt en helt ny instrumentering. Vi sitter riktigt bekvämt så det går ingen nöd på oss, men det ska ändå smaka bra med lunch tillsammans med ägarna till Dalmeny House: greven och grevinnan Rosebery. Grevinnan är en förtjusande äldre dam som direkt för tankarna till Miss Sophie och nyårssketchen: ”i think we will have sherry with the soupe, James”. Mätta och belåtna rullar vi vidare till en perfekt fotoplats. Det är klart att bilen ska plåtas tillsammans med ripor eller fasaner när vi befinner oss ett stenkast från destilleriet The Famous Grouse. Men icke, fåglarna var inte på humör utan gick till angrepp och räddare i nöden blir testbilens inkopplingsbara fyrhjulsdrift.

Rullande kaffekask

Med en rivstart drar vi därifrån, rundar en ödslig golfbana och känner att vägen är allt annat än jämn. Mannen som uppfann makadam, John Loudon McAdam, var ju inte för inte skotte. Här märks också det negativa i att bilen försetts med stora fälgar. Tja, fjädringen är rejält i stöten. Vi befinner oss nu i skotska höglandet som är mest känt för Loch Ness och sjöodjuret Nessie. Här är det dags för ”afternoon tea” med nybakade scones och marmelad. Efter det låter vi testbilen få prova på en omgång riktig terrängkörning och det hela går över förväntan. Opel Mokka X säljs med bensinfyror i effektspannet 115 till 152 hästkrafter samt en fyrcylindrig dieselmotor på 136. Grundpriset börjar från 183 900 kronor och lägger du till ytterligare 55 000 så får du den största bensinaren försedd med såväl automatlåda som fyrhjulsdrift. Efter en lång dag full med äventyr så når vi slutmålet i Edinburgh och vår nybryggda Vauxhall, förlåt Opel, Mokka X kan andas ut. Bilen har trots kaffenamnet klarat strapatserna i whiskylandet. Det om något måste kallas ”Scottish Coffee!”

Bengt Dieden

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons