En smarrig Paella
Hej, Linas Kök här!
Denna helgen bjuder jag på ett smarrigt Paella recept som jag komponerade ihop och lagade förra helgen när jag hade Spansk Afton hemma. Jag älskar Paella men tyvärr fick jag laga den inomhus denna gången. Halva tjusningen är nämligen att laga den utomhus så gör det om du har möjlighet. Det går bra att laga den i en vanlig teflonpanna på en kokplatta men bästa upplevelsen får du om du har en Muurikka eller Paellapanna på ställning med gasol. Spansk mat när den är som bäst!
Ingredienser till 6-8 portioner
Tid: ca 1 timma
▪ Fond
▪ 1 liter vatten
▪ 3 st pkt kycklingbuljong "fond du chef"
▪ 1-2 tsk sambal oelek beroende på hetta
▪ 3 msk Heinz chilisås
▪ Paella
▪ 800 g kycklinglårfilé
▪ 200 g fläskkarré
▪ 500 g räkor med skal
▪ 1 gul paprika
▪ 1 röd paprika
▪ 2 solo vitlök
▪ 1 stor gul lök
▪ saffran efter smak
▪ 3 dl långkornigt ris
▪ 1 knippe grön sparris
▪ 2 dl gröna ärtor
▪ salt
▪ peppar
1 Koka upp allt till fonden.
2 Ta fram en stor teflonpanna, gärna med hög kant.
3 Skär kyckling, kött och grönsaker i bitar.
4 Stek kött och kyckling runt om i olja. Salta och peppra.
5 Lägg köttet på ett fat bredvid så länge
6 Fräs lök och vitlök i olja utan att få färg och tillsätt saffran.
7 Häll tillbaka köttet i pannan och blanda allt.
8 Tillsätt den skurna paprikan och häll på riset.
9 Blanda väl och häll på hälften av fonden.
10 Låt puttra på låg värme i 20 minuter. Rör om då och då.
11 Ös på mer fond efter hand så att det inte är torrt i pannan.
12 Paellan är klar när riset är genomkokt och krämigt, lite som en risotto.
13 Stek sparrisen lite lätt i en torr panna tills den fått lite färg och blivit lite mjuk men ändå har tuggmotstånd.
14 Garnera Paellan med ärtor, sparris och räkor.
Lina Ländin