Annons

En stram budget för ett Sverige i ett vägskäl

Debattartikel av Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande i Växjö kommun och ledamot i Moderaternas partistyrelse.
Publicerad 28 september 2017
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Barometern

Moderaterna presenterar snart vår budgetmotion i riksdagen och till skillnad från Regeringen, som lovar allt till alla och skriver upp reformutrymmet extremt mycket, så har vi en helt annan strategi. En central del i vårt budgetförslag är att strama upp den ekonomiska politiken. Det är som vi ser det en förutsättning för att rusta Sverige inför de dagar då ekonomin vänder ner och för att vi ska kunna gå igenom svårare tider utan att någon lämnas efter.

Som jag ser det så handlar det om att vi vågar att prioritera det som är viktigt för Sverige och för dem som gör rätt för sig. Vi sviker inte arbetslinjen utan budgeten kommer vara en budget för dem som arbetar, för den som vill arbeta och för dem som har arbetat. Bara så kan vi få fler som arbetar och därmed få fler skattebetalare. Vi fokuserar på att lösa Sveriges stora problem: en dåligt fungerande integration, bristen på lag och ordning samt att välfärden alltid ska finnas där för den som behöver den.

Annons

Att Socialdemokraterna nu uppenbarligen drabbats av svår valfeber är inget som vi tänker smittas av. Vi måste rusta landet inför nästa ekonomiska nedgång. För det första måste vi bli fler skattebetalare och bryta utanförskapet och jobbklyftan. För det andra måste bidragens samlade andel av den svenska ekonomin minska. Det samlade skattetrycket och skatterna för alla som jobbar ska sänkas samtidigt som vi genomför en omfattande bidragsreform som bland annat innebär att vi inför ett bidragstak, en strikt arbetslinje för försörjningsstödet, en kvalificering till de svenska ersättningssystemen samt reformerar A-kassan så att den verkligen fungerar som det var tänkt, dvs som en riktig omställningsförsäkring.

Det är tydligt att svensk politik befinner sig i ett vägskäl, frågan är om det är bidragslinjen eller arbetslinjen som vi ska välja. Sverige är ett fantastiskt land men vi står inför stora utmaningar och att slösa bort en högkonjunktur som Socialdemokraterna gör just nu är oansvarigt, farligt och skadligt.

Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande i Växjö kommun

Vill du skriva debatt på VXOnews? Maila en artikel till tips@vxonews.se.

Annons
Annons
Annons
Annons